Belföld

Gruevszkivel Orbán is átlépett egy határt

A NATO-csatlakozást ellenző exkormányfő kimenekítéséről a NATO tudott, tesztelte Orbánt.

A HVG szerint a menekültstátusz gyors megadása elterelte arról a  figyelmet, milyen károkat okozott a magyar diplomáciának, illetve a titkosszolgálatoknak Nikola Gruevszki szöktetése.

A magyar titkosszolgálatokat jól ismerő, névtelen forrás úgy véli, a Gruevszki-ügy fiaskó.

Orbán Viktornak, a külügynek, az Információs Hivatalnak is kínos, hogy kiderült a volt macedón miniszterelnök kimenekítésének összes részlete. A Deutsche Welle helyi kiadásához sem maguktól estek be információk a szöktetésben részt vevő diplomaták nevével.

Két magyar diplomata kísérte Gruevszkit
Nemcsak Albániából Montenegróig, hanem Montenegrótól Szerbiáig is magyar követségi autóban utazott a volt macedón kormányfő.

A NATO-szövetségesek tudtak az akcióról, utána pedig politikai döntés született, hogy az információkat ki is adják a sajtónak. Orbánnak üzentek:

látjuk, amit művelsz, és műveltek az oroszokkal és Putyin szövetségeseivel, eddig, és ne tovább!

A Gruevszki-ügy rámutat arra, hogy nem vagyunk megbízható szövetségesek, egyre inkább Moszkva szövetségesének, árulónak tekintenek bennünket – tette hozzá a névtelen forrás.

Szijjártó: Albániából jogszerűen érkezett Gruevszki, semmi közünk ahhoz, mi történt előtte
A külügyminiszter megmagyarázta, miért nem „szöktetésben” segítettek a magyar diplomaták a volt macedón kormányfőnek. Videó.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozója Brüsszelben október 25-én. (MTI / KKM / Mitko Sztojcsev)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik