Belföld

Pető Iván: Orbán erkölcstelen, de nem elmebeteg

Drámainak látja a jövőt az SZDSZ egykori elnöke.

A Népszavának Pető Iván azt mondja, magától nem szokott pártja  megalapítására emlékezni, de idén, a 30 éves évfordulón összejött néhány alapító. A múltidéző interjúból kiderül, az SZDSZ egykori elnöke kifejezetten örül annak, hogy már nem képviselő.

Kínos lenne eljátszani a biodíszlet szerepét a kormánnyal szemben. Ez nem az ellenzéki politikusok hibája, hanem a helyzet következménye.

A késő kádárizmusnál a mostani rendszert nyomasztóbbnak tartja, mert a diktatúra gyöngült, ellentétben a mostanival.

Annak idején a szabadságjogokból egyre többet sikerült kivívni, most pont az ellenkezője történik.

Elismeri, az SZDSZ tévedéseit, baklövéseit, de úgy látja, bukásukat főleg az okozta, hogy a társadalom jelentős hányada szembefordult a piacgazdasággal, a jogállami normák érdektelenné váltak.

A mostani liberalisok közül a volt SZDSZ-es Fodor Gáborról azt mondja,

szót sem érdemel, a körülötte lévő, pártnak csak erős fenntartásokkal nevezhető csoportosulást nem mérném össze a Momentum Mozgalommal.

Melyik az igazi új SZDSZ?
Hiába hittük azt, hogy már megszabadultunk tőle, a magyar politika Voldemortja különböző alakokban időről időre megpróbál visszatérni.

A Momentumot is bírálja, úgy látja, korán kezdtek túl komoly ambíciókat táplálni, és azt a mentalitást már az LMP-nél se szerette, hogy az

előttünk lévők mind hülyék és gazemberek voltak, mi majd mások leszünk.

A magyar történelemből nem hasonlítja senkihez Orbán Viktort, mert félrevezetőnek tartja az ilyen analógiákat. A kormányfőt nemcsak akkor tartotta tehetségesnek, amikor még liberális volt.  Mindig vitatkozik azokkal az ismerőseivel,

akik Orbánt elmebeteg, pszichésen súlyosan sérült emberként jellemzik. Én rendkívül tudatos, erkölcstelen politikusnak tartom.

Szerinte az erkölcstelen helyett keményebb jelzőt is használhatna, de úgy véli, Orbán eltalálja, mit akarnak tőle hallani, és elég bátor a politikai hazardírozáshoz.

Orbán egy normális demokráciában napok alatt megbukna a pökhendiségével. Csak a focimeccsekre röpködése elegendő lenne ahhoz, hogy ne maradhasson talpon. Ehhez képest szemrebbenés nélkül közli, hogy ez így volt és így is marad – a népszerűsége pedig nem csökken.

Orbán a repülőútjáról: Harminc év óta így megyek, jövő héten is így fogok menni, és azután is így fogok menni
A miniszterelnök gratulált a jobbikos képviselőnek, hogy feltalálta a spanyol viaszt.

 

Nehéz a dolga az ellenzéknek, az átírt választójogi törvény miatt nincs más, csak az összefogás, de az elképzelhetetlen olyan pártok között, amelyek nem kedvelik egymást. Szerinte a mai felállásban az ellenzék nem tudna működőképes kormányt alakítani.

A Fidesz összeomlása tudna új helyzetet kitermelni.

Pető Iván drámainak látja a jövőt, bár úgy véli, a leginkább kézben tartott diktatúrák is kipukkannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik