Belföld

Így magyarázza a kormányszóvivő a Gruevszki-ügyet

A kormányban is érzik, hogy muszáj magyarázatot adni a héten kipattant Nikola Gruevszki-ügyre. És sokkal jobbat annál, mint amivel a kormányhű sajtó hozakodott elő.

A kormánysajtó Gyurcsányra kenné a Gruevszki-botrányt
Körülbelül azért, mert a DK-elnök feleségének apja bolgár.

Ezért a külföldieknek szóló About Hungary oldalon Kovács Zoltán kormányszóvivő kérdés-válasz formátumban igyekszik tisztázni a dolgokat.

Sok újdonság nem derül ki Kovács írásából, de érdemes vele foglalkozni, mert jól látszik belőle, hogy milyen vonalat fog vinni az ügyben a magyar kormány.

Törvényen felül

A kormányszóvivő megerősíti, hogy egy Macedónián kívüli magyar követségen jelezte a volt macedón kormányfő, hogy politikai menedéket keres Magyarországon. Mégpedig azért, mert a két év börtönre ítélt

Gruevszki szerint nem volt fair a bírósági eljárás és az életét is fenyegették.

Kovács azt írja, azért folyamodhatott menedékért Budapesten Gruevszki, mert kormányfő volt tíz évig, és ez „egy különleges szituáció”. Ezért „biztonsági okokból” nem egy tranzitzónában kellett jelentkezni Gruevszkinek. Tehát

Kovács áttételesen elismeri, hogy jogszabályi alapja nincs a kivételezésnek, hanem magyar hatóságok ad hoc felülírták a magyar törvényeket.

Kovács nem árulta el, mely hatóság döntött így, de azt kijelenti, hogy nem a magyar kormány.

Mérlegelik, üldözik-e hazájában

Másik fogós kérdés, hogy hogyan utazhatott Gruevszki, amikor bevonták a macedón útlevelét? Kovács erre azt írja, hogy a térségben személyi igazolvánnyal is lehet utazni.

Azt azonban elegánsan elhallgatja, hogy a magyar határt milyen okmánnyal léphette át Gruevszki.

Az is magyarázatot kíván, hogy miért kaphatna politikai menedéket Magyarországon Gruevszki, amikor Macedónia is biztonságos országnak számít. Kovács erre azt válaszolta magának, hogy azért, mert mérlegelik Gruevszki érveit arról, hogy valóban veszélyben van-e hazájában, és valóban unfair bírósági eljárás folyt-e ellene. Tehát,

a magyar kormány menekültjogi kérdésként akarja keretezni az ügyet, miközben már kibújtatták Gruevszkit a rendes menekültügyi procedúra alól.

Kovács két további dolgot is elárul:

  • egyelőre sem a NATO, sem az EU nem jelzett semmit az ügyről hivatalosan a magyar kormánynak,
  • állítása szerint Gruevszki nem találkozott Orbán Viktorral, amióta menedékért folyamodott.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik