Belföld

Bige Lászlóék nem értik, miért ment ki 300 rendőr, szerintük egy telefon is elég lett volna

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad

– közölte velünk nem sokkal ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata, amikor arról érdeklődtünk, hogy hol tart a nyomozás a szolnoki műtrágyagyár ügyében a kétnapos nagyszabású rendőri akció után.

A műtrágyagyárat jelenleg a Bige Holding Kft. működteti. A cég közleményben reagált az elmúlt napok történéseire, szerintük értelmetlen erőfitogtatás történt.

A hatóság “indokolatlan nagyszámú”, 250-300 fővel 2018. november 13. hajnalban megjelent a társaság szolnoki gyárában – ahol négy gyáregységben műszakonként összesen 30 fő dolgozik -, hogy az ismeretlen tettes elleni veszélyes hulladék elhelyezésével elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt az eljárást megindítsa.

Azt írták, hogy a 60-70 járműből álló konvojban többek közt mentő- és tűzoltóautók is voltak. Az óriási mozgósítást pedig veszélyes hulladék illegális elhelyezésének gyanújával indokolták.

Úgy fogalmaztak: a bizottságok többsége mindkét napon azt látta, hogy az elrendelt vizsgálatokat a szolnoki hatóságok és független akkreditált laborok törvény szerint folyamatosan elvégezték, ellenőrizték a vállalatnál, „tehát a budapesti hatóságok egy telefonhívással minden információhoz kényelmesen hozzájuthattak volna, ha akartak volna”.

A tájékoztatás szerint a gyár munkavállalói és vezetői mindenben együttműködtek a hatósággal, „bár kicsit furcsállták, hogy gazembernek nézik őket”. A cégcsoport dolgozói „már hozzá vannak szokva az alaptalan intézkedésekhez (zaklatáshoz), és immunisak a rendszeres hatósági erődemonstrációra”- írták.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal péntek délután az MTI érdeklődésére azt is közölte, hogy a Bige Holding Kft.-vel szemben az elmúlt években környezetvédelmi bírságot nem róttak ki.

A langlovagok.hu szerint ezekben a napokban váltották le a Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét.  Megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét, Dóka Imrét, hogy összefüggésben van-e a két dolog, az alábbi választ kaptuk.

A kirendeltségvezető vezetői kinevezésének visszavonása nincs semmilyen összefüggésben a Bige Holding Kft. ügyével. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indított nyomozást.

– közölte Dóka Imre.

A rendőrség eddig senkit nem gyanúsított és vett őrizetbe az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik