Belföld

Ételosztóként dolgozik a börtönben a móri mészáros

Ételosztóként dolgozik a Budapesti Fegyház és Börtönben Weiszdorn Róbert, akit életfogytig tartó börtönre ítéltek a nyolc ember halálát okozó móri mészárlás miatt. Weiszdorn legkorábban 29 év múlva bocsátható feltételesen szabadon.

A 2002. májusi, nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás példa nélküli volt a magyar kriminalisztika történetében. A bankfiókban elkövetett hidegvérű gyilkossággal a rendőrség először Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot gyanúsította meg, de semmilyen bizonyítékot nem talált ellenük. Két hónappal később elfogták Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. Később kiderült, hogy bár több más bűncselekményt is elkövettek, a móri gyilkossághoz nem volt közük. A vakvágányra futott nyomozásra viszont addigra elköltöttek nagyjából egymilliárd forintot.

Kaiser már két és fél éve börtönben ült, amikor egy amatőr hadszíntérkutató a móri fegyverekből származó töltényhüvelyekre bukkant egy Tatabánya melletti erdőben. 2007 februárjában elfogták a veszprémi postásgyilkossággal gyanúsított Nagy Lászlót, és megtalálták a lakásában a móri rablógyilkosság során használt fegyvereket. Két nappal később vették őrizetbe a társát, Weiszdorn Róbertet, aki beismerő vallomást tett. Azt állította, hogy Nagy lőtte halomra az embereket, ő pedig a bank ajtajában őrködött.

Nagy László útközben mondta el Weiszdornnak, hogy mi a feladata: neki kellett megnyugtatnia a bankban lévőket és lefújni a biztonsági kamerát. De az ő feladata lett volna az is, hogy kitegye a bank ajtajára az ideiglenes zárva tartást közlő cetlit. A bankfiókba Weiszdorn lépett be elsőként, kezében a Nagy Lászlótól kapott csőre töltött fegyverrel. Miután észlelte, hogy a biztonsági őr a fegyvere felé nyúl, két lövést adott le rá. Az őrt mindkét lövés a mellkasán érte, az egyik halálos volt.

Weiszdorn lövései után Nagy is tüzelni kezdett az őrre, majd helyiségről helyiségre járva kivégezte az ott tartózkodó alkalmazottakat és ügyfeleket, akik közül hatan a helyszínen, ketten a kórházba szállítás után belehaltak a sérülésekbe. A mészárlás után Nagy magához vette az őr fegyverét és a zsákmányolt hétmillió forintot, Weiszdorn pedig a tőle kapott kulccsal bezárta a bank ajtaját.

Nagy – aki a börtönben naplót írt, amit kijuttatott és egy könyv alapjául szolgált – még 2007 nyarán öngyilkos lett a cellájában.

Weiszdorn Róbert életfogytig tartó büntetést kapott azzal, hogy leghamarabb 40 év múlva bocsátható szabadon feltételesen. Ebből már egy jó évtized eltelt. A 44 éves férfi leghamarabb 74 éves korában szabadulhat. De csak akkor, ha a jó magaviselete miatt kiengedik.

Korábban azt mondta, tisztában van azzal, hogy a börtönben fog meghalni. Ennek ellenére is a tanulásba menekült. Bekerülése után leérettségizett, majd teológia szakra jelentkezett. Sikeresen lediplomázott, úgyhogy most már hivatalosan is lelkész.

Teljesen más ember lett, amióta bekerült. Elképesztő energiákat fektetett a tanulmányaiba. Jelenleg egy kétfős zárkában van elhelyezve, és számtalan dicsérete van. A tíz év alatt mindössze egyszer kapott fegyelmit valamiért, ennek is legalább öt éve. Külső munkákra nem mehet a büntetése súlyossága miatt, de évek óta dolgozik odabent. Korábban dobozolt és gyufát csomagolt, most ételosztóként dolgozik

– mondta egy börtönberkekben jártas informátor.

Weiszdorn Róbert keze az ítélethirdetés alatt a móri ügy tárgyalásán
Fotó: Beliczay László / MTI

Weiszdorn Róberttől elvált a felesége a móri mészárlás után. Gyermekei pedig megváltoztatták a nevüket, hogy ne kerüljenek kínos helyzetekbe az apjuk miatt. Erről így beszélt informátorunk:

Azóta rendezte a családjával való kapcsolatát. Majdnem minden hónapban mennek hozzá a börtönbe vagy küldenek neki csomagot. Szerintem valahol nekik is bizonyítani akar azzal, hogy lediplomázott és jó útra tért.

Kiemelt kép: Marjai János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik