Belföld

Kilőtték a közmunkás kutyáit, mert szétmarcangolták a családjának szánt lopott vadat

vaddisznó (vaddisznó)
vaddisznó (vaddisznó)

A Komlói Járásbíróság orvvadászat bűntette és lopás vétségének kísérlete miatt jogerősen 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság egyúttal kötelezte a Mecsekerdő Zrt.-nek okozott 250 ezer forintos kár megtérítésére.

A férfi egy Baranya megyei kistelepülésen közmunkásként dolgozott, emellett álláskeresőként is kapott járadékot. Jövedelme azonban olyan alacsony volt, hogy saját és élettársa megélhetését ebből nem tudta fedezni. Ezért elhatározta, hogy négy kutyájával a lakóhelye környezetében fekvő vadászterületeken vadakat fog és ejt el, melyek húsát a családjával elfogyasztják.

Többször is megjelent tavaly ősszel a Mecsekerdő Zrt. vadászterületein, ahol a kutyáival vadakat űzött, hajtott. Az ominózus napon, a délelőtti órákban a kutyák egy kifejlett vaddisznót űztek, majd elfogták, leszorították a földre és marcangolták, harapdálták.

Közben a közmunkás megjelent egy bozótvágó késsel és az állatot legalább két alkalommal úgy megvágta, hogy egyik nyomán a belső szervei részben kifordultak. A fenti események hangjait észlelte a kerületvezető erdész, aki értesítette a kerületvezető vadászt és egy hivatásos vadászt, akik a férfit tetten érték. A vadászok felszólították a férfit, hogy lépjen el a vadtól, majd egyikük – erre jogszabályban kapott felhatalmazása alapján – lelőtte a vádlott három kutyáját, a negyedikre pedig rálőtt, de az elfutott a helyszínről, így nem lehet megállapítani, hogy sérült-e.

A férfi a felszólítás ellenére, a bozótvágó kést hátrahagyva elfutott a helyszínről. A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik