Belföld

A Jobbik eltörölné a kötelező nyelvvizsgát a felvételinél

Mivel a köznevelési rendszer nem alkalmas rá, hogy felkészítsen arra.

A párt határozati javaslata szerint az Országgyűlésnek fel kell kérnie a kormányt, hogy módosítsa rendeletét. Ne lépjen hatályba 2020. január elsején az a szabályozás, amely középfokú nyelvvizsgát tesz kötelezővé a felvételihez.

A Jobbik emlékeztet rá, hogy az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének februári kiadványa szerint a 2016-ban a jelentkezők 56 százalékának egy nyelvből sem volt középfokú nyelvvizsgája, míg a frissen érettségizők körében az arány 52 százalék volt. Bár a határidő közeledtével az arány emelkedni fog, de

a jogszabály módosítása miatt több tízezer, főleg szegényebb diáknak esélye sem lenne a továbbtanulásra, mert nincs pénzük különórákra, nyelvi kurzusokra.

Az alapvető jogok biztosa korábban maga is figyelmeztetett arra, hogy rendszerszintű visszásságot okoz a nyelvvizsga megkövetelése addig, amíg hiányoznak az iskolák tárgyi, személyi feltételei.

Nem látszik a kiút a magyar oktatás legsötétebb zsákutcájából
Diákok tömegei maradnak diploma nélkül, mert nincs nyelvvizsgájuk.

Mivel nem hatékony a nyelvoktatás, a köznevelésben nem lehet felkészülni a nyelvvizsgára és az emelt szintű nyelvi érettségire.  Jelenleg a szükséges feltételrendszer hiányzik a köznevelésből, és ez a helyzet az alapjogi biztos szerint nem egyszerűen oktatásszakmai problémát, hanem alapjogi aggályokat vet fel.

A Jobbik azzal egyetért, hogy az egyetemekre, főiskolákra való bejutáshoz szükséges a megfelelő nyelvtudás, de szerinte ez nem járhat azzal, hogy anyagi háttér alapján diszkrimináló intézkedés lépjen hatályba. Éppen határozati javaslatában azt szorgalmazza, hogy 2020. január 1-je helyett akkor lépjen életbe a szabályozás, ha
a köznevelésben a nyelvoktatás reformja megtörténik, a rendszer alkalmas lesz felkészíteni a diákokat.

26 ezerrel csökkent egy év alatt a nyelvvizsgázók száma
Tíz évvel ezelőtt még 174 ezer volt a nyelvvizsgázók száma, azóta évről évre egyre kevesebben próbálkoznak.

Kiemelt kép: Marjai János 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik