Belföld

Történhet bármi, a kukaholdingot megvédi a kormány

Szóba sem került az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. megszüntetése – közölte a Népszavával Balla György, a hulladékszállítási problémák áttekintésére alakult bizottság tagja.

A fideszes képviselő szerint a hulladékdíjak beszedésére létrehozott társaság lehetséges feladatairól még zajlanak az egyeztetések.

Az viszont már biztosan látszik, hogy rendszerszintű változtatásra nincs szükség.

A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy a csökkentett rezsit fenntartják, annak emelését nem tartják szükségesnek. A „profitorientált külföldi vállalkozásokat” nem engedik vissza a területre, mert amelyek idején az „egekbe szöktek az árak, a profit nagy része pedig külföldre került”.

Abban, hogy a kormány október végén 26,4 milliárd forintot különített el a hulladékszállításhoz még idén „feltétlenül szükséges” kiadások fedezésére, Balla György nem lát strukturális gondokat. Ezt még mindig a hulladékszektor átalakításával – így például a díjbeszedés két évvel ezelőtti központosításával – járó átalakítás járulékos költségének tartja. A helyzetet egy lakásfelújításhoz hasonlította, amiben „van olyan helyzet, ami csúnyának látszik”, ám ez a később bekövetkező szép állapot előfeltétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik