Minimálbér-emelés: akár 20-30 ezer forinttal is nőhetne a legkisebb keresetűek nettója

A bérmegegyezés még messze, a kormánynak engednie kellene a cafeteria, és az adócsökkentés kérdésben.
Kapcsolódó cikkek

Ismét tárgyalt egymással a kormány, valamint a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek a jövő évi bérekről. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi fordulóján azonban tapodtat sem közeledtek az álláspontok, tudtuk meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől, Kordás Lászlótól. Annyi előrelépés történt, hogy a munkáltatók és a munkavállalók is megfogalmazták, mit tekintenek tárgyalási alapnak.

A bértárgyalásokon három kritikus pont van:

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A cafeteriában nem engedett a kormány

A szakszervezet és a munkavállalói érdekképviseletek egyaránt azt szeretnék, hogy a cafeteria kérdésében engedjen a kormány, vagyis maradjon a kedvezményes adózás, ne kelljen helyette bérként adózni a népszerűbb munkáltatói juttatásoknál. Ez nem jó a munkáltatóknak sem, mert magasabb lesz az adóterhük, és a dolgozóknak sem, mert szja-köteles lesz számos juttatás, ami a nettó értéket csökkenti – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. A kormány álláspontja azonban nem változott, vagyis a bért preferálnák, a juttatásokat visszaszorítanák. A kedden, éppen a VKF-ülés alatt elfogadott őszi adócsomag is ezt tükrözi.

Rákérdeztünk, mit szól a szakszervezet ahhoz, hogy engedményként az önkéntes pénztárakba utalt munkáltatói hozzájárulás után is jár majd a 20 százalék adókedvezmény, nem csak az egyéni befizetésekre. Így kompenzálja a kormány, hogy ezen juttatások után is szja-t kell fizetniük jövőre a dolgozóknak. Kordás László így reagált:

Ettől még továbbra is terheli személyi jövedelemadó a jövőre bérként adózó cafeteriákat. Ez legfeljebb kiegyenlíti a számlát, és nem is minden juttatásnál. Önmagában kevés, nem teszi elfogadhatóvá a módosítás az adócsomagot.

Adócsökkentést kér a szakszervezet is

Mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal többéves megállapodásban gondolkodik. A szakszervezetek azt is szeretnék, ha a megállapodásban rögzítenék, hogy a munkavállalók milyen adó- és járulékcsökkentést kapnak a következő időszakban.

A szakszervezet azt szeretné, hogy

Tisztában vannak vele, hogy egy lépésben a hatszázalékos csökkentés nem megy, ezért azt javasolták, hogy

Ami tulajdonképpen egy átmeneti kétkulcsos adót jelentene.

Azért lenne fontos az alacsonyabb keresetűeknél csökkenteni először az szja-t, mert náluk van kielégítetlen szükséglet, amit a nettó növekedésével tudnának a dolgozók fedezni

– tette hozzá Kordás László. Ez a pótlólagos pluszkereset elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál fog lecsapódni a szakszervezet várakozása szerint, ami úgy vélik, enyhíthetné a nagyobb arányú minimálbér-emelés terheit. Úgy gondolják, hogy ha a szociális hozzájárulási adónál (szocho) el lehetett fogadni egy ütemezett csökkentést, akkor az szja-nál is követhető hasonló modell.

Fotó: Apichart Jinakul / AFP

A kormány már jó pár éve lebegteti az egykulcsos szja-t,a szakszervezet szerint ideje lenne beváltani ezt az ígéretet.

Semmilyen olyan változtatást nem tudunk támogatni, ami a munkavállalók terheit növeli – utalt a cafeteriára Kordás, hozzátéve, hogy a szakszervezet adócsökkentést szeretne.

A munkáltatók szintén, ragaszkodnak hozzá, hogy

Jelentős nettó bérnövekedés jöhetne

A szakszervezetek két számjegyű emelést szeretnének, 13 százalékos emelést szorgalmaznak a minimálbérnél, 15 százalékost pedig a garantált bérminimumnál. A munkáltatók viszont 5 százalékot mondtak. Eléggé távol van tehát egymástól a két elképzelés.

Ha a szakszervezet bérkérése és adócsökkentési javaslata is átmenne, akkor a minimálbéresek nettója több mint 23 ezer forinttal nőhetne jövőre, a garantált bérminimumosoké pedig majdnem 34 ezer forinttal.

Hosszú meccs lehet

Varga Mihály szerdán tájékoztatja a kormányt a munkáltatói és munkavállalói kérésekről, jövő héten folytatódik az egyeztetés, tudtuk meg Kordás Lászlótól.

Hogy mikor lesz megállapodás?

Ha azt ajánlja a kormány, hogy a szocho januártól csökken, ha visszavonják a cafeteria-változtatást, és lesz még 20 százalék béremelés, akkor már csak annyit kérdezünk, hol kell aláírni,

érzékeltette Kordás László a számukra optimális verziót.

Ha nem, akkor még több fordulós egyeztetésre lesz szükség. Az első kettő feszültségpont felszámolása a kormány döntésén múlik, a harmadik az érdekképviseletek egyeztetésén. Ha az első kettőben van pozitív visszajelzés, akkor Kordás László szerint a minimálbér, bérminimum ügyében is könnyebb lesz a megegyezés.

Nos, a kedden elfogadott őszi adócsomagban nem vonták vissza a cafeteria adózásának szigorítását, csupán némi finomhangolás történt. Varga Mihály pedig azt nyilatkozta az MTI-nek, arra kis esélyt lát, hogy 2019-re még bármilyen módosítás legyen az elfogadott adótörvényeknél. A pénzügyminiszter hosszabb egyeztetésre számít, de az év végére szerinte kialakul a közös döntés a minimálbér jövő évi összegéről. Hozzátette: ha mégsem születik megállapodás, akkor a kormány a kialakult vita alapján meghozza a szükséges döntést.