Belföld

Amerika nem nézi jó szemmel, ha orosz gázt veszünk

Szijjártó szerint viszont jó hír Magyarországnak a Török Áramlat gázvezeték.

A közép-európai energiaellátás diverzifikációját sürgette Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesten tartott magyar-amerikai miniszteri sajtótájékoztatón kedden.

Rick Perry közölte, hogy Washington ellenzi az orosz gázvezeték építését Közép-Európa felé, és azt szeretné, ha Magyarország nem csatlakozna ahhoz.

Oroszország fegyverként használja az energiahordozókat, az orosz függőség enyhítése ezért biztonsági kérdés is – hangsúlyozta.

A Trump-kormány minisztere a diverzifikáció mellett a cseppfolyós gáz (LNG) infrastrukúrájának kiépítését ajánlotta, a térségnek, mivel az egy rohamosan fejlődő piacot tesz elérhetővé.

Szijjártó Péter szerint Magyarország számára a horvátországi Krk szigetének gázterminálja, valamint a Fekete-tenger alatti gázmezők kitermelése jelenthet megoldást. Előbbiből jelenleg nagyon drága volna a beszerzés, utóbbi pedig egy amerikai és egy osztrák cég beruházási döntésén múlik, ezért Magyarország mindkét ügyben számít az Egyesült Államok közvetítésére – tette hozzá.

A kormány megtette a kötelességét, lefolytatta a tárgyalásokat az érintett felekkel, és kiépíti a szükséges infrastruktúrát – mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország a hagyományos energiaforrásokra is számít, és kettős mércének tekinti, hogy az orosz gáz behozatalát Közép-Európán számon kérik, miközben Nyugat-Európában óriási energetikai megállapodást készítenek elő Moszkvával.

Újságírói kérdésre válaszolva Rick Perry közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíti a megegyezést Magyarország és a térség más államai között, hiszen a források és a szállítási lehetőségek biztosítását is fontosnak tartja.

Az amerikai beszállítói részvétellel épülő paksi atomerőmű-beruházást – tette hozzá – az Egyesült Államok tiszteletben tartja, ugyanakkor kiemelte, hogy a jövőben tárgyalni kell a kisebb, moduláris reaktorok telepítéséről.

Az Egyesült Államok jelentős kutatásokat végez ezen a téren, és ezen túl is sok olyan technológiát fejleszt, amelynek segítségével a világ vezető olaj- és gázkitermelője lehet, segítve Közép- és Kelet-Európa országait is – tette hozzá Rick Perry.

A többszörös energiaforrások – mint fogalmazott – nem engedik „túszul ejteni” energiával a térséget. Az amerikai-orosz kapcsolatokra utalva megjegyezte, hogy a feleknek tiszteletben kell tartaniuk a jogállamiságot, ám Oroszország ettől eltért, az ellene hozott szankciók tehát jogosak.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy kedvező Magyarország számára a Török Áramlat gázvezeték eljutása a határig, és nem is jelenthet gondot, hiszen Nyugat-Európába a tervek szerint ennél sokkal nagyobb kapacitású gázvezeték érkezik. (MTI, fotó: MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik