Belföld

Hepciáskodik, de nem ad pontos felvilágosítást a kórházi várólistákról a NEAK

Egy hónappal ezelőtt a hivatalosan elérhető, közadatok alapján írt cikket a várólisták hosszáról az mfor.hu, amelyről mi is beszámoltunk. A cikkből kiderült, hogy jóval hosszabbak a valóságban a kórházi, műtéti várólisták annál, mint amennyiről a minisztérium beszél. Például az abszolút csúcsot az ortopédiai nagyműtét tartja, ott ugyan átlagosan 410 napot kell várnia annak a 90 embernek, akinek erre van szüksége, de a Dél-Dunántúlon 792 napot, vagyis 2 évet és 2 hónapot kell kibekkelnie a műtétre váró személynek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) reagált cikkre, szerintük a hosszú várólistákról terjedő információk álhírek. Mint írták:

A nyilvános, bárki által áttekinthető listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. 2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma – szemben a 2012-es 71 903-mal – mindössze 28 361 fő.

Az mfor.hu friss írása szerint másnap eljutatták tisztázó kérdéseiket a NEAK-hoz, azonban az állami szerv annak ellenére, hogy maga ajánlotta fel segítségét az újságíróknak, a kiadott, néhol pökhendi közleményen túl úgy tűnik, nem kíván további felvilágosítást adni.

Kérdéseikre október 11-e óta nem kapnak választ, a NEAK sajtóosztályától csak annyit sikerült megtudniuk, hogy az állami szervnek engedélyeztetési eljárása van. Azóta a NEAK munkatársai azóta nem veszik fel a telefont, így a kérdések tisztázatlanok maradtak.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik