Belföld

Süket, kerekesszékes nagybátyját rabolta ki egy 13 éves fiú

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a 13 éves fiúnak a letartóztatását, akit fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít az Érdi Rendőrkapitányság.

A süket férfi egy korábbi autóbalesete miatt került kerekesszékbe Kedden a délutáni órákban elindult az érdi vasút irányába, majd kávét vett az egyik automatából, a visszaadott pénzt pedig eltette a nyakába akasztott táskájába. A fiatal rokona követte a kerékpárjával és több alkalommal kikerülte a tolókocsiját. Mikor észrevette, hogy a bácsikájánál pénz van elhatározta, hogy megszerzi a táskáját.

Felborította a kerekesszéket a táskát pedig kitépte a nagybátyja nyakából a táskát. A fiú ezután eltekert a következő sarokig, majd megnézte a táska tartalmát, és kivette a pénztárcában lévő 38 ezer forintot és a rokona gyógyszereit. Ezt követően visszatekert a sértetthez és ledobta mellé a táskát. Ez azonban még nem volt elég neki. Felemelte a biciklijét és azzal kezdte verni a földön fekvő férfit, majd elhajtott.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított és a sértett rokoni kapcsolatban állnak egymással, valamint azonos lakókörnyezetben élnek, továbbá a cselekményt követően tanúsított magatartása alaposan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértett tanút megpróbálná befolyásolni, illetve hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el elrendelte a fiú letartóztatását.

A fiú életkorából adódóan büntetlen előéletű, azonban az Érdi Rendőrkapitányságon összesen 8 vagyon elleni bűncselekmény, illetve két könnyű testi sértés vétsége miatt indult  már büntetőeljárás ellene.. Ezek vonatkozásában azonban a nyomozás megszüntetésére került sor, mert a gyermekkora miatt nem volt büntethető.

A bíróság a gyanúsított meghallgatását és az ügyészi indítvány megvizsgálását követően elrendelte a fiatalkorú gyanúsított 30 napos letartóztatását.  A 13 éves fiú ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapesti Javítóintézetében fogja letölteni.

A végzés ellen a gyanúsított, védője és törvényes képviselője is fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik