Belföld
Nyíregyháza, 2013. július 23. 
Egy fogvatartott ruházatát vizsgálja át egy õr a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Nyíregyházán 2013. július 23-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és õrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nõtt a fogvatartottak száma, a következõ három évben bõvítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezõs beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Balázs Attila

Migránsozással verték át a rabok az embereket

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 11. 10. 10:41

A Szeghalmi Járási Ügyészség többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves toldi és egy 44 éves debreceni férfi ellen, akik börtönben ülve, telefonon keresztül csaptak be, illetve károsítottak meg 32 embert országszerte.

A férfiak a büntetésüket töltötték tavaly ősszel a Márianosztrai Fegyház és Börtönben, ahol többnyire azonos zárkában voltak elhelyezve. A vádlottak rendszeres haszonszerzés céljából tetszőlegesen kiválasztott embereket hívtak fel országszerte, akiket különböző ürügyekkel átverték őket, hogy feltöltsék az általuk megadott hívószámú SIM kártyák egyenlegét. A rabok valamelyik mobiltelefon szolgáltató munkatársának adták ki magukat, és így a sértettek bizalmába férkőzve tudták őket téves tájékoztatásokkal becsapni. Volt olyan sértett, akitől az előfizetéses szerződések migránsok miatti regisztrációja céljából kérték az utasítások végrehajtását, illetőleg olyan is volt, akinek azt állították, hogy az EU-s szabályok megváltozása miatt kell a telefonszámokat újraregisztrálni.

Más sértetteknek a SIM kártya lejárati idejének vagy a szerződésnek a meghosszabbítása, „vonalváltás”, az internet gyorsítása, a telefonszám megtartása, illetőleg a távközlési szolgáltató adategyeztetése miatt kellett a számsornak tűnő telefonszámokat sms-ben jóváhagyniuk.

A csalók a sértetteknek egyenként 10 és 40 ezer forint közötti kárt okoztak, de a feltöltések ellenérték nélküli megszerzésével mindösszesen 655 ezer forinttal gazdagodtak.

A Szeghalmi Járási Ügyészség az egyik férfit 28 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, míg társát 4 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével és 1 rendbeli kísérletével vádolja.

A járási ügyészség a vádiratában mindkét rabbal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, 155 ezer forint erejéig rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást, illetőleg a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeket is bírálja el.  Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.