Belföld

Csak bekerültek a liberális demokrácia szavak a néppárti határozatba

Korábban mi is megírtuk, hogy az Európai Néppárt egy közös határozatban állt ki azok ellen az országok ellen, akik megsértik az EU alapelveit. A határozat egyértelműen a Fidesznek szól, bár név szerint nem említik benne Magyarországot, és a CEU ügye se került elő.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője korábban azt közölte, hogy az Európai Néppárt kongresszusa az egyik elfogadott határozatból kihagyta a liberális szót, amit komoly sikernek értékelt. A hvg.hu viszont kiszúrta, hogy a végső szövegben végül benne maradt a liberális szó. Az angol szöveg magyarul így hangzik:

A II. világháború után a kereszténydemokraták azért küzdöttek, hogy megteremtsék a liberális demokráciát egy biztonságos Európában, mely a zsidó-keresztény értékeken, a jogállamiságon, a többpártrendszeren, és az erős civil társadalmon nyugszik, a független médiával, a vallás-, vélemény- és gyülekezési szabadsággal együtt. Ma ezek az alapvető értékek és elvek soha nem látott mértékben vannak veszélyben.

Frissítés:

A hvg.hu megtalálta a Deutsch Tamás által idézett változást: egy helyről valóban kikerült a liberális demokrácia, és bekerült helyére a jogállam fogalma, mégpedig a civilekről szóló résznél.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik