Belföld

Tagadják bűnösségüket azok a rabok, akik megégették, megkínozták, kivégezték zárkatársukat

Továbbra sem ismerte be bűnösségét az a három rab, akik egészen elképesztő kegyetlenséggel végezték ki zárkatársukat a szombathelyi börtönben. A Szombathelyi Törvényszék kétnapos tárgyalásán egyedül a harmadrendű vádlott tett vallomást, ám a bűnösségét ő sem ismerte be.

A Vas Megyei Főügyészség vádirata szerint a három vádlott tavaly tavasszal kezdte csicskáztatni az egyik zárkatársát. Napi rendszerességgel verték, és folyamatosan megalázták.

Az első rendű vádlott megtöltette vele vízzel a felmosóvödröt, és arra kényszerítette, hogy igya meg állva, közben test szerte bántalmazták majd csikket etettek vele. A rendszeres bántalmazások és kínzások május 11-től még inkább eldurvultak. A vádlottak kikötözték a cellatársukat, a száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták és ugráltak rajta.

Ezt követően ököllel ütötték és rugdosni kezdték a  bordáit, majd addig fojtogatták, amíg el nem ájult. Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást. A sértett halálát megelőző 1-2 napban az I. r. vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

A zárkák ellenőrzése során a sértettet beküldték a mosdóba, illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be. Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az I. r. vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért pedig feltakaríttatták vele, a véres törölközőt pedig kidobták az ablakon.

Pár nappal később a reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. A II. r. vádlott kikiabált a fegyőrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit és azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a sértett újra élesztését, de a rab életét már nem lehetett megmenteni.

A sértett a vádlottak által térben és időben elhúzódó, az emberi méltóságot mélyen megalázó durva bántalmazások következtében rendkívül sok sérülést szenvedett el, sérüléseit a vádirat 3 oldalon keresztül sorolja. A sérülések nagy részét – a 2017. május 14-én elhunyt – sértett a halálát megelőző 12-24 órán belül szenvedte el, ezen belül a halált eredményező sérüléseket, továbbá a  durva, életveszélyes sérüléseket is. A halált eredményező sérülések elszenvedését követően a néhai sértett életének megmentésére lehetőség nem volt, halálát az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem háríthatta volna el.

A Vas Megyei Főügyészség az I. és II. r, vádlottakat folytatólagosan, társtetteskén elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértéssel, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a III. r. vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg.

A szeptemberi előkészítő ülésen egyik vádlott sem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet. A mostani kétnapos tárgyaláson az I. és a II. rendű vádlott is megtagadta a vallomást. Egyedül a III. r. vádlott tett vallomást, ám a bűnösségét a társaihoz hasonlóan ő sem ismerte el. Ezt követően a fogvatartott társakat hallgatták ki tanúként.

A következő tárgyaláson a büntetés-végrehajtási intézet dolgozóit és az igazságügyi szakértőket fogják meghallgatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik