Belföld

A magyarok fele szerint a muszlim vezetőknek titkos tervük van arra, hogy elfoglalják Európát

A Political Capital (PC) a Heinrich-Böll-Stiftung támogatásával, a Medián közreműködésével felmérést végzett a magyar közvéleményben egyes álhírek, tévhitek, összeesküvés-elméletek elterjedtségéről, és ezek jelenlétéről a közösségi médiában. Az eredményeket szerdán ismertették, a 168 Óra pedig be is számolt azokról.

Az 1200 fő megkérdezésével, reprezentatív mintán még szeptember folyamán készült közvéleménykutatás legfontosabb megállapításai a következők:

  • Azzal, hogy a politikusok gyakran nem mondják el döntéseik valódi indítékát, 35 százalék teljesen, míg további 30 százalék inkább egyetért, azaz együttesen közel kétharmadnyian vannak azok, akik így gondolkodnak.
  • Alig kevesebben, összesen 62 százaléknyian gondolják azt, hogy nagyon sok fontos dolog történik a világban, amiket eltitkolnak az emberek elől.
  • Majdnem minden második megkérdezett hajlamos egyetérteni azzal, hogy a zsidók döntő szerepre akarnak szert tenni a nemzetközi pénzügyi intézményekben, de hasonlóan sokan értenek egyet azzal is, hogy a zsidók ki akarják terjeszteni befolyásukat a világgazdaságban. A megkérdezettek 16 százaléka hisz erősen az antiszemita összeesküvés-elméletekben, az ezeket teljesen elutasítók aránya lényegesen kisebb, 7 százalékos.
  • A megkérdezettek majdnem fele egyetértett azzal, hogy a muszlimok lopakodva ránk akarják erőltetni a kultúrájukat, 45 százalékuk szerint pedig a muszlim vezetőknek titkos tervük van arra, hogy elfoglalják Európát és arab kontinenst csináljanak belőle. Sokan elhiszik, hogy az európai kultúra leigázása a muszlim menekültek célja.
  • A legelfogadottabb elmélet szerint a menekültválságot szándékosan idézték elő amerikai érdekcsoportok. A megkérdezettek 39 százaléka értett ezzel egyet valamilyen szinten, miközben ellentétes véleményen 24 százalék állt.
  • A megkérdezettek 30 százaléka hajlamos elhinni, hogy vezető fideszes politikusok Ausztriába járnak titokban pszichológiai kezelésekre, az elméletet 27 százaléknyian utasítják el. Minden negyedik fideszes  egyetért a pszichiátriai kezelésről szóló konteóval.
  • Azt, hogy az oroszok zsarolják a miniszterelnököt, kevesebben hiszik el, az egyetértők 26 százalékos csoportjánál kilenc százalékponttal, 35 százaléknyian többen vannak azok, akik ezt nem hiszik el.
  • A politikai összeesküvés-elméletek között a leginkább elfogadott az, hogy Soros György menekülteket akar Európába szállítani.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik