Belföld

Feljelentették az ügyészségen a hamis pecsétet használó orvosszakértőket

A Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetében zajló számlázási gyakorlat miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara egyik tagja.

A 24.hu júniusban írt először arról, hogy a debreceni Orvostani Intézet munkatársai az egyetem által folyósított teljes közalkalmazotti bérük mellett zsebre tették hatósági kirendelésekért az intézetnek járó díjakat is. Vállalkozóként kiszámlázták a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett szakértői munkákat is, így éveken át lényegében kétszeres fizetésük volt. A hatóságok megtévesztéséhez ráadásul szinte mindenki hamis vállalkozói pecsétet használt, így össze tudták mosni saját cégüket az egyetemmel.

Az üggyel kapcsolatban rengeteg okirati bizonyítékot felsorakoztató kamarai tag szerint

a debreceni orvos szakértők tevékenysége felveti a költségvetési csalás, a közokirat-hamisítás és a hamis tanúzás bűntettének gyanúját, valamint azt, hogy az elkövetés folytatólagosan, hosszú időn keresztül, a törvényben meghatározott legmagasabb, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben valósulhatott meg.

A feljelentő szerint a rendelkezésre álló dokumentumok alapján tényként állapítható meg, hogy szakértők a vizsgálatokat és a szakvéleményeket munkaidejük alatt, a munkahelyükön, a munkahelyük erőforrásait használva végezték. Ezt bizonyítja az, hogy a díjak kisebbik részét kitevő költségátalányt mindig az intézetnek kérték, valamint, hogy a vizsgálatok elkészítésében az intézet alkalmazásában álló adminisztrátorok működtek közre.

A hatóságok a kirendeléseket mindig a DE KK Igazságügyi Orvostani Intézet címére küldték, ahol a beérkezés után iktatták a dokumentumokat. Az egyetemi iktatószám alatt futó szakvéleményekért azonban a – szintén iktatott – díjjegyzéken már a szakértők saját vállalkozásainak számolták el a pénzt.

Az egyetem szerint minden a legnagyobb rendben van

A hamis pecsétekkel foglalkozó múlt heti cikkünk megjelenése után a Debreceni Egyetem közleményt adott ki, amelyben megvédte az alkalmazásában álló szakértőket. Az intézmény sajtóirodája szerint a pecsétekkel minden rendben van, és azok használata is jogszerűen történt. Az egyetem azt állítja, hogy a bélyegzők egyszerűen a szakértők azonosítására használt bélyegzők voltak. A valóságban azonban Debrecenben olyan pecséteket használtak, amelyen az egyes szakértők neve mellett az egyéni vállalkozói adószámokat, sőt a vállalkozások számlaszámát is feltüntették, miközben a cég valós székhelye helyett az egyetem címét jelölték meg székhelyként. Az az állítás sem pontos, az úgynevezett „igazságügyi szakértői díjjegyzék a jogszabályi előírásoknak megfelelő szakértői bélyegzővel lettek ellátva, mert vállalkozói pecséttel kizárólag a számlát kell ellátni”. A szakértői díjjegyzék, ahogy a hivatalos megnevezése is mutatja, számlát helyettesítő díjjegyzék, amelyre épp ugyanazok a számlázási kötöttségek vonatkoznak, mint a vállalkozói számlákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik