Belföld

Eső után köpönyeg a CEU-nak a felsőoktatási törvénymódosítás

A kormány lehetővé tenné az Oktatási Hivatalnak, hogy közvetlenül informálódjon a külföldi egyetemekről, de csak januártól.

A felsőoktatási törvény módosítását tervezi a kormány, az erről szóló javaslatot már benyújtották a parlamentnek – írja az atv.hu. Az egyik passzus lehetővé tenné az Oktatási Hivatal számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről.

Ennek azért van jelentősége, mert kiderült: az Oktatási Hivatal nem vizsgálta eddig, hogy a Közép-európai Egyetem teljesítette-e a működéséhez szükséges törvényi feltételeket. A törvénymódosítás azonban elvben felhatalmazná arra, hogy akár közvetlenül New York állam oktatási hivatalához forduljon, hogy megtudja, van-e ott az intézménynek valós képzési tevékenységet folytató amerikai kampusza.

Csakhogy ez a CEU esetében már eső után köpönyeg, ugyanis kormányzati nyilatkozatok szerint a felhatalmazás január elseje után lépne életbe, az egyetem viszont hosszas huzavona után december elsejében szabta meg azt a határidőt, amely után amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe költözteti, ha a kormány nem írja alá a működését szavatoló megállapodást New York állammal. (Fotó: MTVA bizományosi / Balaton József)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik