Belföld

Enyhítettek a halálos balesetet okozó cserbenhagyó ítéletén

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa jogerős döntést hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki elsőfokon 2 és félév börtönt kapott gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása és kétrendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015 januárjában Sajószentpéter irányából Kazincbarcika irányába tartott az autójával a megengedett sebességet 20 km/h-val túllépve. A zebrán nem adott elsőbbséget két gyalogosnak és elütötte őket.

A sofőr észlelte az ütközést, az út szélén megállt, ismeretlen társával együtt kiszálltak, majd az úttesten fekvő sértett mozdulatlan testét lehúzták az úttest bal szélére, és ott magára hagyták. Egy éppen arra közlekedő jármű vezetője mentőt hívott, azonban a vétkes sofőr a mentők kiérkezését nem várta meg. Az egyik gyalogos a helyszínen meghalt, a másik pedig 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A másodfokú bíróság szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a Kazincbarcikai Járásbíróság helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, azonban az ítélet megváltoztatása annyiban volt indokolt, hogy a két sérült személy ellenére a bűncselekmény nem kétrendbeli, hanem egyrendbeli segítségnyújtás elmulasztásának minősül.

A törvényszék az említettekre, valamint az időmúlásra tekintettel a sofőr büntetését 2 év letöltendő börtönre, és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra enyhítette.

Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik