Belföld

Szél a CEU rejtélyes vizsgálatáról, ami nincs

Ha van, nem tudni, ki vizsgálja az egyetem működését. Az erre hivatott Oktatási Hivatal nem. Ott azt akkor kezdhetnék, amikorra már be kell zárnia a CEU-nak.

A hvg.hu szúrta ki Szél Bernadett bejegyzését, amelyből az derül ki, hogy az Oktatási Hivatal (OH) nem folytat semmiféle vizsgálatot a CEU ügyében. A képviselő közérdekű adatigénylésére Gloviczki Zoltán, az OH elnöke azt válaszolta, hogy ők csak 2019. január 1-től ellenőrizhetik az egyetem működését, addig kapott ugyanis haladékot a CEU, hogy teljesítse a módosított felsőoktatási törvény feltételeit.

Szél Bernadett megkérdezte a külügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét is, mire várnak, miután az amerikai oktatási hivatal már egy éve igazolta, hogy a CEU Amerikában is folytat képzést. Mindkét helyről azt írták, oktatási vizsgálat folyik.

A független képviselő szerint ott tartunk, hogy az Oktatási Hivatal nem csinál semmit, noha hatásköre erre ennek az intézménynek van.

Most komolyan, kik azok a titokzatos oktatási szakértők, akik egy éve éjjel-nappal dolgoznak, és nem mellesleg azon, hogy kiderítsék, amit már mindenki tudhat (=van képzés az USA-ban is).

Most komolyan, azt gondolták, nem nézünk utána?

„Ez téboly.”

A kormány egy tisztességes intézménnyel, benne több száz diákkal, tanárral és dolgozóval szórakozik.

 

Az oktatással szórakoznak, ami mindannyiunknak létkérdés: az élethez és a minőségi élethez kiváló és elérhető oktatás kell.

Szél Bernadett szerint egyre többen akarnak európai értékközösséget, jogállamiságot, oktatási szabadságot. Éppen ezért az egész paksamétát elküldi a kormánynak, hogy végre mondják meg nyíltan, milyen “szakértők” vizsgálódnak a CEU ügyében.

Közben levelet kapott CEU-ügyben Szabó Szabolcs is, akinek Orbán Viktor helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolta, hogy már több EU-n kívüli felsőoktatási intézménnyel született alku, a CEU esetében

a vizsgálat hosszabb ideig tart, mert eredetileg nem volt amerikai anyaintézménye és az Egyesült Államokban oktatási tevékenységet nem végzett, így ezen feltételek teljesítését vizsgálni szükséges.

Heteken belül eldőlhet a CEU sorsa
David Cornstein amerikai nagykövet közölte, egy fontos találkozó közeleg.

Kiemelt fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik