Belföld

A székesfehérvári bíróság szerint is alkotmányellenes a hajléktalanrendelet

A hvg.hu információi szerint a Székesfehérvári Járásbíróság felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult pénteken. A bíróság szerint

jelen esetben felmerül, hogy a Szabálysértési törvény 2018. október 15. óta hatályos 178/B. paragrafusa (ami kimondja, hogy az életvitelszerű közterületen élés szabálysértés) Magyarország Alaptörvényének II. cikkére (az emberi méltóság sérthetetlen) illetve III. cikkének első bekezdésére (senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni) tekintettel alaptörvény-ellenes.

Ahogy korábban megírtuk, a Kaposvári Törvényszék is az Alkotmánybírósághoz fordult, azonban ők más szempontokat vettek figyelembe. Az ottani bíróság szerint a jogszabály ellentétes

  • az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével,
  • az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével,
  • az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal,
  • a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével,
  • a diszkrimináció tilalma követelményével,
  • a tisztességes tárgyalás követelményével
  • a jogorvoslathoz való jog követelményével.

A lap emlékeztet, hogy az Utcajogász Egyesület is Alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett volna, azonban az első fokon eljáró bírósági titkár lesöpörte az érveiket, így most bíznak a másodfokban.

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat
A közterületen élés mától szabálysértés. Az előállítottak vagyontárgyait elkobozhatják, akár meg is semmisíthetik, kártérítést nem kapnak. Mutatjuk, hogyan készülnek az utca lakói az első razziára.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik