Belföld

22 év év után ítélték el a kiskunfélegyházi brutális gyilkosságot elkövető román férfit

Kecskeméti Törvényszék 13 év fegyházra ítélte és kiutasította Magyarországról azt a román állampolgárságú férfit, aki társával együtt egészen elképesztő kegyetlenséggel végzett egy vasutassal Kiskunfélegyházát több mint két évtizeddel ezelőtt.

A baon.hu végigkísérte a két évtizede húzódó ügyet. Korábbi cikkeikben azt írták, hogy a 41 éves román Marius G. 2000 óta Spanyolországban élt, és tavaly fogták el Barcelona közelében. Őt vádolták azzal, hogy 22 éve – időközben meghalt társával együtt – brutális kegyetlenséggel megöltek egy férfit Kiskunfélegyházán.

A MÁV szolgálattevőjeként dolgozó áldozatra a kollégája talált rá 1996. szeptember 22-én. A férfi nem jelent meg a munkahelyén, ezért elment hozzá. Attól félt ugyanis, hogy rosszul lett a cukorbetegsége miatt. Ám egészen borzalmas látvány fogadta, amikor a lakásba lépett. Véresek voltak a falak a holttest nyakából pedig kiállt egy konyhakés. Az áldozatnak több vagyontárgya is eltűnt, így gyorsan egyértelművé vált a nyomozók számára, hogy rablógyilkosság történt.

Kiderült, hogy T. Károly utolsó estéjén két kerékpáros fiatalember társaságában hagyta el a vasútállomást. A szemtanúk a holttest megtalálásának reggelén két 20 év körüli férfit láttak kiugrani a ház kerítésén. Az áldozat nem dohányzott, de a rendőrség rengeteg cigarettacsikket talált a lakásban. A hatóság gyanúja szerint ezeket gyilkosai hagyhatták hátra, rajtuk DNS- és ujjnyomukkal. A forró nyom azonban kihűlt, személyleírás és sokáig bizonyítékok sem segítették a rendőröket, az eset a döglött ügyek közé került.

A lap szerint három évvel ezelőtt volt igazi áttörés az ügyben. A technológia fejlődése lehetővé tette ugyanis, hogy a helyszínen rögzített DNS-minták alapján be tudják azonosítani az egyik elkövetőt. Kiderült, hogy az áldozat a saját neméhez vonzódott, hogy többször is igénybe vette román származású prostituáltak szolgáltatásait.

A nyomozók 23 olyan ügy aktáit nézték át, melyben román származású férfiprostituáltak erőszakot alkalmaztak és az ujjnyomokat is folyamatosan vizsgálták. Három évvel ezelőtt az azóta meghalt Remus G. ujjlenyomatára jelzett a rendszer. A DNS mintáknak köszönhetően fény derült a másik elkövető kilétére is.

Az akkor 19 éves Marius G. 22 éve érkezett Magyarországra és építőipari alkalmi munkákból élt. Véletlenül találkozott a vele egy városból származó ismerősével, Remus G.-vel, aki elmondta, miből keresi pénzét, és felajánlotta Mariusnak, hogy neki is segít, ha prostituáltként kíván dolgozni. Megbeszélték, hogy vonattal leutaznak Kiskunfélegyházára és felkeresik későbbi áldozatukat, akit Remus G. ismert.

Ennek megfelelően 21.45. órakor együtt elindultak a sértett lakására, ahol az éjszakát töltötték. A reggeli órákban a férfi és társa a nagy szobában lévő szekrénysor tetejéről levettek egy-egy bontatlan pezsgős, illetve rumpuncsos üveget, hogy letudják ütni a vasutat, ha felébred, amikor kutakodnak.

8 óra felé a férfi felébredt és felült, mire a két román férfi vele szemben állva, szinte egy időben egy-egy nagy erejű, felülről lefelé irányuló ütést mértek fejére az italos üvegekkel, melytől a sértett nyílt benyomatos homlokcsont és orrcsont törést szenvedett és eszméletét vesztve visszahanyatlott az ágyra.

Miután magához tért, a vádlott hirtelen belépett a konyhába, onnan magához vett egy 22,5 cm pengehosszúságú fanyelű konyhakést és a mellkasán, vállán, nyakán illetve arcán több szúrt, és metszett sérülést ejtett. A vasutas összesen 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el.

A két román fiatalember ezt követően ágyneműkkel, szőnyegekkel takarta le a megölt vasutast, majd megmosakodtak, átöltöztek, és tovább folytatták a kutatást a lakásban.

Arany ékszereket és egy 30 ezer forint értékű videomagnót vittek magukkal, amit később az út mentén eldobtak, ezt később helyi lakosok megtalálták.

Az ingatlant a zárt kapu melletti kerítésen átugorva hagyták el, a lakásból eltulajdonított videó magnót a háti táskával együtt később a településről Bugac felé kivezető út mentén eldobták, azt helyi lakosok 1996. szeptember 25-én találták meg. A vádlott és társa ezt követően elhagyták az országot.

A törvényszék a vádlottat nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek. Az ítéletet az ügyészség elfogadta, a vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbeztek. A vádlott letartóztatásban maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik