Belföld

Szexuális zaklatás a pszichiátrián: megszólalt Józsi nővér és az áldozata

Jövőre lesz csak ítélet annak segédápolónak az ügyében, aki többször is szexuálisan zaklatta a gondjaira bízott egyik beteget. Sz. Zsuzsanna és jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson kiegészítő szakértői véleményt kért ugyanis, hogy állapítsák meg, az asszony miért mindig azt követően volt rosszul, amikor Józsi nővér dolgozott. A 24. hu beszélt zaklatássál vádolt pszichiátriai dolgozóval és az áldozattal, valamint a férjével is.

14 évnyi külföldön bujkálás és két évig tartó eljárás után a végjátékhoz érkezett annak a férfinak az ügye, aki 2002-ben az Erzsébet Kórház Krízis Központjának segédápolójaként rendszeresen zaklatott szexuálisan egy gyógyszeres kezelés alatt lévő beteget. Sz. Zsuzsanna és férje feljelentést tett a történtek után, és 16 évvel ezelőtt vádat is emeltek a Józsi nővér néven elhíresült ápoló ellen. Ő azonban külföldre szökött a felelősségre vonás előtt.

J. Józsefet nemzetközi elfogatóparancs után két évvel ezelőtt találták meg a spanyolországi Sevillában. Az első tárgyalást tavaly tavasszal tartották. A bántalmazott nő elmondta, hogy mindig hányingere és rosszullétei voltak az azt követő napokon, amikor Józsi nővér volt az ügyeletes. Állítása szerint annyira le volt gyengülve ilyenkor, hogy képtelen volt a védekezésre. J. József eleinte tagadta az ellene felhozott vádakat, de miután nyomokat találtak a ruháján, elismerte, hogy valami köze mégiscsak volt az asszonyhoz. Az erőszakot azonban továbbra is tagadta. Azt állította, hogy kölcsönös szimpátia után simogatták egymást a nővel.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

J. József fekete dzsekiben és egy kék farmerban érkezett a bíróságra. Amikor megkérdeztük tőle, hogy milyen ítéletet vár, így felelt:

Évek óta húzódik már ez az ügy. Bele vagyok már fáradva. Meghurcoltak és bemocskolták a nevemet. Azt várom, hogy felmentenek.

Sz. Zsuzsanna jogi képviselője arról faggatta a beidézett szakértőket, hogy áttanulmányozták-e az általuk benyújtott kórházi láz- és kórlapokat. De arra is kíváncsi volt, hogy a vádlott által adott gyógyszerek mennyisége és azok együttes hatása okozhatta-e a nő rosszulléteit és megkönnyíthette-e a vádlott dolgát.

Az első két szakértő kizárta, hogy ne lett volna tudatánál Sz. Zsuzsanna ezeken a napokon. És az átnézett kórházi anyagokban sem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a sértett számottevően több gyógyszert kapott volna azokon a napokon, amikor Józsi nővér dolgozott.

Sz. Zsuzsanna elmondta, hogy hónapok teltek el a történtek után mire – a fokozatosan csökkent gyógyszerezésének köszönhetően – kitisztult a tudata annyira, hogy  felfogta, mi is történt vele.

Mivel a sértett ügyvédje és a szakértők folyamatosan elbeszéltek egymás mellett, egy idő után egyre különösebbé kezdett válni a tárgyalás. A bíró többször is figyelmeztette Sz. Zsuzsanna magánvádlóként jelenlévő ügyvédjét, hogy ne a saját gondolatait sorolja, hanem kérdéseket tegyen fel a szakértőknek.

Kassainé Berényi Virág végül kiegészítő szakértői véleményt kért arra vonatkozóan, állapítsák meg a konkrét okát annak, hogy az ominózus napokon mi okozta a védence rosszulléteit.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A bíró az indítvány miatt elnapolta a tárgyalást. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is csak január 30-án lesz ítélet a maratoni hosszúságúra nyúlt ügyben. Tudtunk beszélni az áldozattal és a férjével is.

„A kórház nem adta ki a betegápolási naplót. Én szereztem meg, abba viszont inkább ne menjünk bele, hogyan”  – mondta Sz. István, az áldozat férje, hozzátéve, felesége azért került be a pszichiátriára, mert öngyilkosságot kísérelt meg és komoly depresszióval küzdött.

Utánanéztem J. József dolgainak. Kiderült, hogy együtt élt egy másik betegével. Az ő lakásán találtuk meg, amikor kerestük. Egy senkiházi, aki meglépett a felelősségre vonás alól. A feleségem a mai napig orvoshoz jár, mert olyan betegsége van, amit muszáj kezelni. Mániás depresszióval küzd

–  tette hozzá a férfi.

Zsuzsanna kérésünkre elmondta, hogy mivel lenne elégedett a következő tárgyalás után.

A történtek óta J. József egyszer sem keresett meg, és nem is kért bocsánatot. Azt szeretném, hogy elítéljék és példát statuáljanak

– mondta határozottan.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik