Belföld

Iványi: Orbánék mozgatható tárgyakká tették a hajléktalanokat

Szerinte az új szabályozás embertelen, sérti az alapvető jogokat és az Alaptörvényt.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a hajléktalanságot olyan társadalmi problémának tartja, amelynek megoldása állami feladat. Az Iványi Gábor által jegyzett állásfoglalás nem vitatja, hogy rossz megoldás a lakhatás közterületen, de azt sem tartja elfogadhatónak, ha az állam hatósági kényszerítő erőt használ a rászorulók ellen.

A hajléktalanok visszatérését a társadalomba

nem a kriminalizálásuk szolgálja, és az sem, ha túlzsúfolt szállásokra, nappali melegedőkbe, rosszabb esetben pedig a szintén túlzsúfolt börtönökbe kényszerítik őket „a törvény erejével”.

A probléma kezelésén közösen kellene dolgozni az ellátásban évtizedes tapasztalatokat szerzett szervezetek bevonásával.

Törvényi úton betiltani a hajléktalanságot nemcsak lehetetlen, de embertelen megoldás is.

Az október 15-én hatályba lépett, vasszigorral végrehajtott rendelkezések, intézkedések alapvető emberi jogokba ütköznek, sértik az Alaptörvényt és a szétszabdalt jogrendszer szabályait, embertelenek és kegyetlenek.

Az állásfoglalás hosszan sorolja, milyen megalázó, jogfosztó módon  büntetik azokat, akiken a társadalom képtelen segíteni, korlátozzák a szabad mozgáshoz, a tulajdonhoz, a tisztességes eljáráshoz  való jogukat.

Magyarország Alaptörvénye, nemzeti hitvallásában, kinyilatkoztatja, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság. Az elesettek és szegények megsegítése kötelesség.

(…) Az Alaptörvény azt is deklarálja, hogy Magyarország jogállam, amely védelmezi állampolgárait, ahol a jogszabályok mindenkire kötelezőek. Azt is elismeri, hogy az emberi jogokat tiszteletben kell tartani, s ezek védelme az állam elsőrendű kötelezettsége.

Ezzel szemben az új szabályozás a hajléktalanokból mozgatható tárgyakat csinált. Ez olyan totalitárius rendszerek jellemzője, amelyek hatalmuk fenntartásáért egyes társadalmi csoportok ellen gyűlöletet szítanak,

kiölik az emberekből a szolidaritást, helyébe pedig a félelmet és a viszálykodást ültetik az emberek lelkébe.

A hajléktalanság leghatékonyabb megoldása a megelőzés, a megfizethető lakáskörülmények biztosítása, amivel a magyar állam adós.

Az Alaptörvényben mindössze annyi szerepel, hogy „törekszik” a lakhatási körülmények biztosítására.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – ahogy eddig is – napi 24 órában, az év 365 napján, együttműködve más szakmai, civil, jó szándékú hatósági szervezetekkel segít a hajléktalanoknak szállóin, nappali melegedőin, egyéb intézményeiben és az utcán is. Gondoskodnak ellátottaikról, függetlenül attól, hogy az államtól a megnövekedett feladatokhoz (meghosszabbított nyitvatartási idő, megnövekedett munkaerőigény…) elég anyagi forrást kapnak-e.

A helyzetet nehezíti, hogy a Főváros a József nádor téri Női szállót most venné ki bírósági eljárással az Oltalom Egyesület fenntartása alól. A vita az ingatlan eladása körül bontakozott ki, most a Kúria döntésére várnak.

Végül felhívják a figyelmet arra az aggasztó körülményre, hogy október 15-e óta sok olyan, korábban utcán élő embertársunk hollétéről nincs tudomásuk, akiket szakembereik személyesen ismertek, a szociális munka közben elláttak, velük kapcsolatot tartottak.

Október 15-e óta sem élelemért, sem szállásért nem jelentkeztek, a hasonló helyzetben lévő emberek által „lakott” ismert helyeken (erdős, ligetes részek, stb) nem találhatók. Egyszerűen eltűntek a velük foglalkozó szakemberek látóteréből, hollétükről senkinek nincs tudomása – írta Iványi Gábor.

(Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik