Belföld

Ha 16 kiló marihuána hat és fél év, akkor 500 kiló? 

Egy ítélet és egy vádemelés.

Hat és fél év börtönre ítélt a Szegedi Ítélőtábla egy szerb kábítószer-csempészt, aki csaknem 16 kiló marihuánát próbált Magyarországra hozni. A táblabíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásában mondta ki bűnösnek a 36 éves férfit, akit hat évre kiutasított Magyarországról.

A vádlott 3000 euróval tartozott egy ismerősének, aki felajánlotta, hogy elengedi adósságát, ha kocsijában elrejtve kábítószert szállít Pristinából Budapestre. A férfi az ajánlatot elfogadta, átadta autóját megbízójának azért, hogy az autóban kábítószert rejtsenek el, majd várandós élettársával együtt Koszovóból Magyarország felé indult.

Tavaly március 16-án este jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. A tételes vámvizsgálatnál az autóból 33 csomag, összesen 15,8 kiló marihuána került elő.

A drogszállítmány legalább 2,1-szerese volt a különösen jelentős mennyiség alsó határának. A szakértő szerint a vádlott lebukása előtt legalább 12 órával kokaint fogyasztott.

A büntetlen előéletű vádlott bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. Az ítélőtábla döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék a szabadságvesztés mértékére vonatkozó ítéletét, de a büntetést a férfinak fegyház helyett börtönben kell letöltenie.

500 kiló marihuánát csempészett

A Csongrád Megyei Főügyészség közben vádat emelt azzal az albán férfival szemben, aki tavaly decemberben mintegy fél tonna marihuánát próbált Magyarország területére csempészni. A vádlott 2017. december 18-án reggel jelentkezett belépésre szintén a Röszkei Határkirendeltségen az általa vezetett albán forgalmi rendszámú kamionnal és a hozzá csatolt vontatmánnyal.

A tételes vámvizsgálatnál a vádlott által vezetett járműszerelvény pótkocsijának röntgenvizsgálatát, majd ponyvája átkutatását követően kiderült, hogy a pótkocsi teteje duplafalú. Az alsó ponyva megbontása után egy rejtekhelyről 90 csomag kannabiszt, valamint egy csomag növényi gyantát foglaltak le.

A mintegy 450 kiló tömegű anyag tiszta hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának közel 50-szerese. A nyomozás azt is megállapította, hogy a csomagok kábítószert tartalmaznak.

A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolja. A vádemeléskor letartóztatásban levő férfi bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik