Belföld

Cafeteria: megint kártérítésre kötelezték a magyar államot

A döntés szerint jogellenes, hogy kiszorították a piacról a Cheque Déjeuner-t.

Döntést hozott a Világbank nemzetközi vitarendező szervezete a magyar állam és a Cheque Déjeuner cafeteriacég vitájában – írja a 444. A francia cégnek adtak igazat, és kártérítést ítéltek meg – azt nem tudni pontosan, hogy mennyit, csak azt, hogy 12,6 milliárd forint követelés szerepelt a beadványban.

A Cheque Déjeuner egyike volt azoknak a multiknak, amelyeket az Orbán-kormány kiszorított az étkezési utalványok piacáról a cafeteriarendszer átalakításával úgy, hogy megemelték az utalványok adótartalmát, míg az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványoké és SZÉP-kártyáké alacsony maradt. Az új rendszer bevezetéséről már az Európai Unió Bírósága is megállapította, hogy jogellenes volt.

Egy másik utalványforgalmazó, az Edenred ügyében már 2016-ban döntött a vitarendező szervezet, több mint hétmilliárd forintnyi kártérítésre kötelezve a magyar államot. A kormány ügyvédei azzal érvelnek, hogy a cégeknek nincs joguk ahhoz, hogy magyarországi üzletük mindenképp jövedelmező legyen, a Cheque Déjeuner és az Edenred ügyvédei pedig azzal, hogy a reformok arra irányultak, hogy kiszorítsák őket a magyar piacról. A vitarendező szervezet az utóbbi álláspontot osztja.

A 444 szerint a magyar kormány még megpróbálhat azzal érvelni, hogy az uniós jog értelmében nem volt törvényes, hogy a francia-magyar beruházásvédelmi egyezmény alapján született meg a döntés, bár úgy tudni, hogy az eljárásban erre nem hivatkoztak. Mivel azonban a cafeteriareformot az Európai Unió Bírósága is jogellenesnek ítélte, a kártérítés kifizetését valószínűleg nem úszná meg az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik