Közélet
Budapest, 2017. április 25.
Hajléktalan nõ és kutyája egy elhagyatott hídmesteri lakás ajtajában Budapesten 2017. április 25-én.
MTI Fotó: Mónus Márton

Közel 150 társadalomkutató tiltakozik a hajléktalanság kriminalizációja ellen

24.hu
24.hu

2018. 10. 24. 07:53

Az ügyvédek és az orvosok után társadalomkutatók is tiltakoznak a hajléktalanság kriminalizációja ellen. A közel 150 fő által aláírt dokumentumban azt írják,

e nyilatkozat aláírói, akik a szociális munka, a szociálpolitika, a szociológia, a politológia, a szociálpszichológia, a jogi és más társadalomtudományi területen dolgozunk, ezúton csatlakozunk ahhoz a tiltakozó felhíváshoz, melyben ügyvédek arra szólítják fel a hajlék nélkül élő emberek elleni szabálysértési szabályok nyomán eljáró bírókat, hogy ne asszisztáljanak a hajléktalanság kriminalizációjához.

Hozzátették, egyetértenek az ügyvédek petíciójával megfogalmazottakkal, miszerint a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla.

A magyarországi lakhatási válság kockázatait a hajlék nélkül élő embereken kívül mások is kénytelenek viselni: a kilakoltatások száma évről évre nő. 100-ból 28 magyar él beázó, penészes, fürdőszoba, ill. WC nélküli vagy túlságosan sötét lakásban

– áll a társadalomkutatók felhívásában.

Az aláírók többek közt átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követelik.

A tiltakozók között szerepel Krekó Péter szociálpszichológus, Lakner Zoltán politológus, Misetics Bálint szociálpolitikus és Pogátsa Zoltán közgazdász is.

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat
A közterületen élés mától szabálysértés. Az előállítottak vagyontárgyait elkobozhatják, akár meg is semmisíthetik, kártérítést nem kapnak. Mutatjuk, hogyan készülnek az utca lakói az első razziára.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Mónus Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.