Belföld

Elnapolták a hajléktalan tárgyalását

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 10. 21. 14:06

Vasárnap elnapolták annak a hajléktalannak a tárgyalását, akit pénteken vett őrizetbe a rendőrség a Móricz Zsigmond körtéren. A Város Mindenkié csoport közölte, a bíróság feltehetően egészségi állapota miatt függesztette fel a különleges eljárást.

A tárgyalást később megtartják, de most azonnal szabadon bocsátották. A hajléktalan férfit az Utcajogász képviselte. A bíróság most is csak telekommunikációs eszközökkel biztosította az érintett részvételét a tárgyaláson.

Hiába kérték a jogászok, hogy személyesen jelen lehessen a tárgyaláson, ezt a bíró most sem engedélyezte, de azt igen, hogy az egyik jogi képviselő átmehessen a pár méterre lévő másik szobába és személyesen az érintett mellett lehessen a tárgyalás alatt.

A vasárnapi tárgyalás gyorsan véget ért. Miután a bíró feltette az érintett egészségügyi állapotára vonatkozó kérdést és Zoltán elmondta, hogy érelzáródása, gerinctörése, csuklótörése és bordatörése is van, a bíró szünetet rendelt el és vélhetően emiatt be is fejezte a tárgyalást.

Ha a bíró valóban a férfi egészségi állapota miatt fejezte be a gyorsított eljárást, akkor a Város Mindenkié csoport szerint felvetődik a gyanú, hogy már az őrizetbe vétel sem volt jogszerű.

A Város Mindenkié csoport „A hajléktalanok nem bűnözők!” címmel nyílt levelet intézett az Országos Rendőrfőkapitánysághoz, amelyhez a Szabad a Hang honlapon bárki tud csatlakozni. A levél, arra kéri a rendőrséget, hogy ne kezeljék bűnözőkként a fedél nélkül élő embereket, a hajléktalanság kezelését hagyják az utcai gondozókra, csak akkor foglalkozzanak ezzel a problémával ha azt a rendőrség életvédelmi kötelezettségei indokolják.

A levél elküldésén kívül A Város Mindenkié csoport mindenkit arra kér, hogy segítsen az Utcajogász Egyesület által összeállított jogi tájékoztató hajléktalan emberekhez való eljuttatásában, illetve jelentkezzen be a kunyhóban élő emberek védelmére szervezett riadóláncba.

Fotó: Marjai János/24.hu
Több száz ügyvéd tiltakozik a hajléktalanság kriminalizációja ellen
Már több mint 350 ügyvéd írta alá az erről szóló petíciót. A szignók száma folyamatosan gyarapodik.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Terminator 2  Judgment day
1991
Real  James Cameron
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Joe Morton
James Cameron.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Kassar / Pacific Western
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.