Belföld

Vádlottak padján, tárgyalás közben adta át a drogot a barátjának

kabitoszer(430x286)(1).jpg (drog, kábítószer, )
kabitoszer(430x286)(1).jpg (drog, kábítószer, )

A Debreceni Járásbíróság 4 hónap fogházra  és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte F. Á-t, aki a vádlottak padján akart drogot átadni az ismerősének. A bíró emellett kötelezte a vádlottat 163 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint F. Á. vádlott és S. J. ellen egy lopási ügyben tartott tárgyalást a Debreceni Járásbíróság, melynek mindketten vádlottjai voltak. A tárgyalást megelőzően az akkor szabadlábon védekező F. Á. és az előzetes letartóztatásban lévő S. J. is a folyosón várakozott, a BV őrökkel együtt. A vádlott várakozás közben elővette zsebéből a becsomagolt kábítószert és társa felé mutatta, jelezve, hogy azt neki hozta.

A tárgyalás alatt F. Á. és S. J. egymás mellett ültek a vádlottak padján, a büntetés-végrehajtási őrök pedig S. J. háta mögött foglaltak helyet. Tárgyalás közben F. Á. kihasználva, hogy nem őket figyelik, elővette zsebéből a kábítószert. A „szintetikus kannabinoid” a bírósági tárgyalásra szóló idézésbe volt becsomagolva. F. Á. ökölbe szorította kezét, benne a csomaggal, S.J. combjára helyezte, majd egyre közelebb húzódott társához, hogy átadhassa.

Ez azonban nem sikerült, az egyik őr ugyanis észrevette és felszólította F. Á-t, hogy adja át neki a tenyerében rejtegetett csomagot. A tárgyalás félbeszakadt, a bíró értesítette a rendőrséget, akik aztán a helyszínen lefoglalták a kábítószert.

Az új pszichoaktív anyag későbbi vizsgálata során kiderült, hogy a hasis és a marihuána hatóanyagához hasonló hatású, mesterségesen előállított vegyületről van szó.

Dr. Kálmánczi Antal bíró az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte, hogy a cselekmény elkövetésének módja indokolta a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, mivel a vádlott az új pszichoaktív anyagot bírósági tárgyaláson, a bíró, a BV őrök és a biztonsági kamerák előtt akarta átadni társának.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte továbbá, hogy a vádlott többszörösen büntetett előéletű, és jelenleg is több büntetőeljárás hatálya alatt áll, továbbá azt is, hogy feltételes szabadság hatálya alatt követte el a bűncselekményt.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik