Belföld

Több százezer forintba kerülhet egy hajléktalan elleni intézkedés

Az első három napban több mint száz embert figyelmeztettek a rendőrök, és két személyt vettek őrizetbe.

Szerda éjfélig országszerte 101 hajléktalan embert figyelmeztettek amiatt, mert az utcán él, és két ember ellen indítottak szabálysértési eljárást – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Felidézik, hogy a BRFK vezetője, Terdik Tamás korábban azt mondta: a rendőrség nem a büntetési lehetőséggel akar élni, hanem „lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket emberi körülmények közé”.

Mint megírtuk, Budapesten egy 61 éves, beteg nő az első, akit bíróság elé állítanak pénteken „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt. A Népszava pedig arról ír, hogy a Gödöllőn őrizetbe vett hajléktalan férfit figyelmeztetésben részesítette, és 20 ezer forintos szabálysértési költség megfizetésére kötelezte a bíróság, amit ügyvédje vállalt át.

A gödöllői eset kapcsán Víg Dávid, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője lemondta, hogy az előállítás és az elzárás is pénzbe kerül, számításaik szerint az egész eljárás költsége 250-300 ezer forintot is kitehet egyetlen hajléktalan ember esetén. A hajléktalanság büntetése semmit nem old meg, de cserébe sok pénzbe kerül – mondta, hozzátéve, hogy eredményesebb lenne, ha ezeket az összegeket a szociális ellátórendszer fejlesztésére fordítanák. (Illusztráció: Europress – AFP / Attila Kisbenedek)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik