Belföld

Nem jelentek meg a bíróságon azok az olasz állatkínzók, akik miatt hét kiskutya meghalt

Ítéletet hozott a Lenti Járásbíróság azzal a két férfivel szemben, akik egészen elképesztően kegyetlen körülmények között akartak 25 kölyökkutyát átcsempészni a határon.

Egy hazájában nehéz körülmények között élő olasz férfi elhatározta, Magyarországról illegálisan kicsempészett kölyökkutyák eladásából szerez pénzt. Felbérelte ismerősét, aki sofőrként segítette.

A férfiak egy kisteherautóval 2018. január 31-én Torinóból Nyíregyházára, Nagykátára és Budapestre utaztak. Engedély nélküli tenyésztőktől 25 kölyökkutyát (6-10 hetes bulldogokat) vásároltak. A kölyköket állategészségügyi dokumentumok, egyedi azonosítók nélkül úgy szállították, hogy a hosszú út ellenére etetésükről, itatásukról, a levegőcseréről sem gondoskodtak.

A dobozokba zsúfolt kölyökkutyákból hét elpusztult, az életben maradtak közül több egészségkárosodást szenvedett. Az eljárás során a vádlottak nem mondták meg, hol vették a kutyákat, de miután a GPS-ből nem törölték az adatokat, ezek alapján a hatóság visszakövette az illegális tenyésztőket.

A Lenti Járásbíróság most tárgyalta a két férfi ügyét, akikre az ügyész vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért. A bíróság mérlegelve a rendelkezésre álló adatokat, illetve vallomásokat bűnösnek mondta ki a két vádlottat társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettében. Ezért az I. rendű vádlottat 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A II. rendű társa 1 év börtönt kapott 2 évre felfüggesztve. A bíróság mindkettejük esetében pénzbüntetést is kiszabott: az I. rendű vádlottat 300 ezer Ft, a II. másodrendűt 150 ezer Ft megfizetésére kötelezte.

Az ítélet indokolásában elhangzott, hogy a vádlottak több állatvédelmi előírást is megszegtek, különös kegyetlenséggel jártak el, a tervezett 11-13 órás útra összezsúfolták az állatokat, ételt, italt nem biztosítottak számukra. A kutyák 3-5 órát töltöttek az autóban, számukra az utazás komoly stresszhatással járt, az anyjuktól túl korán elválasztott kiskutyák számára pedig életveszélyes volt.

Kilenc kiskutya shockot kapott, s a gondos ellátás ellenére néhány héttel később hét elpusztult.  Az ügyész tudomásul vette a döntést. A két olasz férfi nem jelent meg a tárgyaláson, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik