Belföld

Meghalt a szívbeteg, egymásra mutogatnak

A főügyészség nyomoz, a főigazgató és kirúgott orvosa is hárít.

Székely László felelős betege halálért – mondta az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Andréka Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója. Szerinte a szívsebész rosszul mérte fel a beteg állapotát és a sürgősséget, az általa választott megoldás okozta a késedelmet.

Kovács Attila országos tisztifőorvos szerint a beteg elhalálozásának vizsgálatakor az derült ki, hogy eltűnt az 55 éves férfi betegútjának a  dokumentációja. A beteg két hónapig gondozás nélkül volt, ez vezetett a tragédiához.

A szívsebész az RTL Híradónak azt mondta, nem az ő hibája, hogy meghalt a beteg. Székely László szerint ő legfeljebb adminisztrációs hibát vétett, de ha hagyták volna, megműti betegét. Nagyon nehezen mondja azt, hogy tiszta a lelkiismerete, mert

egy ember meghalt. Ebben én részes voltam, még akkor is, ha úgy gondolom, nem tehettem arról, hogy ő meghalt.

Szerinte is fontos, hogy lefolytassák a vizsgálatot. Azt már a Népszavának árulta el, hogy az ügyészség még nem kereste. Szerinte megalapozatlan a vádhatóság állítása, hogy azért kell  nyomozni, hogy az ő szabályszegése vezetett a beteg halálához.

Mint mondta: a műtét október 2-ára volt tervezve, mivel előző nap érkezett volna a külföldi orvos, akitől szakmai segítséget kért, de őt  szeptember 18-án kirúgták. Kollégája viszont felhívta utóda figyelmét szeptember 25-én a három betegre, köztük volt az elhunyt férfi is, mint azokra, akiknek állapotát különös figyelemmel kell kísérni.

A lapnak többen is jelezték, amióta elküldték a főorvost, kezelésük nem zökkenőmentes. Néhányuk kapott újabb műtéti időpontot, de sokuknak híre sincs arról, hogyan folytatódik terápiájuk.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik