Belföld

A Kliknél nem találtak meg 515 millió forintnyi szoftvert, de a nyomozást lezárták

A 444.hu megszerezte azt a dokumentumot, amelyben a NAV rögzíti: lezárták a nyomozást a Kelebelsberg Létesítményfenntartó Központ (KLIK) nyanús szoftverbeszerzései ügyében.

A KLIK 2013-ban megnyert egy 10 milliárd forintos, a hazai oktatás korszerűsítését célzó pályázati keretösszeget, amiből 8,5-et állt az EU és 1,5 milliárdot a magyar költségvetés. A pénz egy részéből – 2 milliárd forintból – egy rakás új informatikai rendszert rendeltek meg.

A nyomozást lezáró határozatban elismerik:

  • a Klebelsberg Központ félmilliárd forintot fizetett ki olyan szoftverekért, amiket senki se látott,
  • 30 millió forintot fizetett ki a KLIK egy olyan tanulmányért, aminek a szövege 100 százalékban megegyezett egy már kifizetett másik tanulmányéval,
  • az ügyben két kormányszerv is súlyos visszaélésekre utaló nyomokat talált.

A cikk szerint a KLIK beszerzése annyira gyanús volt, hogy a Miniszterelnökség és az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) is megvizsgálta. A Miniszterelnökség arra jutott, hogy a szoftverekre kifizetett, összesen 2 milliárd forintből bő 550 millióért készült valódi, a gyakorlatban használt szoftver, 878 millióért fizikailag létező, de a KLIK által nem használt  program, és 515 millió forintot olyan programokért fizetett ki a KLIK, amiket semmilyen formában nem találtak a Miniszterelnökség revizorai. Az EUTAF vizsgálata szintén durva szabálytalanságokat talált, ők azt mondták ki a végén, hogy a 2 milliárdból szerintük 932 millió forint elköltése nem alátámasztható, ezért a projektet “nem működő” státuszúnak minősítették.

Kép: A KLIK 2016-os állománygyűlése, MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik