Belföld

Gulyás Gergely: A kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen

A Sargentini-jelentés kapcsán azt tudtuk megállapítani, hogy Magyarországgal szemben egy jogi köntösbe öltöztetett boszorkányüldözés zajlik – mondta Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Hozzátette, hogy a kormány változatlan véleménye az, hogy egyetlen egy területen maradt fenn érdemi véleménykülönbség, ez pedig a bevándorlás kérdése.

A kormány határozott véleménye, hogy a határvédelem nemzeti és EU-s kötelesség is, de ez nem változtat azon, hogy Magyarországnak kell eleget tennie e kötelezettségének, nem pedig egy EU-s szuperhatalomnak, tette hozzá Gulyás Gergely.

A lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetésével kapcsolatban Gulyás elmondta, a kormány még idén dönteni fog a CSOK-program kiszélesítéséről, és véleményük szerint az a 70 milliárd, amit a lakástakarékokra adott állami támogatásként költöttek, jobban hasznosul, ha a CSOK keretében költik majd el.

A lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás

– jegyezte meg.

A kormány terve, hogy egy falusi CSOK is létrejöjjön, az erre vonatkozó terveket a közeljövőben ismertetik majd.

A hajléktalanokkal kapcsolatos új törvénnyel kapcsolatban Gulyás azt mondta, a különböző, hajléktalanok ellátását szolgáló melegedőhelyek megfelelően biztosítottak az otthontalanok számára.

Több hely áll rendelkezésre, mint amennyi hajléktalan van

– szögezte le.

Szerinte az önkormányzatok. képesek szabad férőhelyeket biztosítani és ezeket fenntartani is képesek.

A kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen

– jegyezte meg.

A közszférában tervezett elbocsátásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely az RTL kérdésére elmondta, hogy 15-20 százalék közti létszámcsökkentést terveznek, ez összességében körülbelül 2500 főt jelent. Nem fűnyíróelvszerű, tárcánként jelentősen eltérő csökkentésről lesz szó, amely nem céloz költségvetési bevételt, béremelés lesz a szektorban, ami azzal jár, hogy a kormánynak ez valamivel még több kiadást is eredményez mindez az új bértábla szerint.

A Magyar Hangot munkatárást egyébként ezúttal sem engedték be a Kormányinfóra.

Kollégánkat próbáltuk regisztrálni, adatait időben elküldtük a megfelelő email címre. Élő szóban semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, a levélre szokás szerint nem válaszoltak, tudósítónk beléptetését viszont megtagadták

– közölték Facebookon.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik