Belföld

Negatív rekordot döntött a Duna

Budapestnél még sosem volt ilyen alacsony a vízállás. Még nem látszik a vége.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közölte, hogy az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna magyarországi szakaszán a vízállás ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken.

Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centi volt a vízállás. Ez két centivel alacsonyabb a valaha mért legkisebb vízszintnél. A rekordot 1947. november 6-án rögzítették. Az OVF szerint a következő pár napban újabb negatív vízállásrekordok születnek.

Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is. Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti.

A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok az Országos Vízjelző Szolgálat oldalán a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról. Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb csapadék a külföldi vízgyűjtőkön, ezért a Duna további apadására számítanak.

Kiemelt kép: Férfi távcsővel az Ínség-sziklán október 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik