Belföld

Extrém rekordok dőlnek a Dunán, jön Budapest

Komáromnál eddig a Duna legkisebb vízállása 18 centi volt, hétfőn ez megdőlt, reggel hatkor 11 centit mutatott a vízmérce. A folyó már több pontján (Esztergomnál, Paksnál) negatív rekordot döntött.

Budapesten is a valaha mért legkisebb vízállás jöhet – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella. A Duna magyarországi szakaszán a héten még sok helyen megdől a legkisebb vízállás rekordja – tette hozzá az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint a budapesti vízmérce akár már kedden is a  valaha mért legkisebb vízállást mutathatja, hiszen hétfő délután négy centire volt az 1947-es rekordtól, ami 51 centiméter, de a vízszint folyamatosan csökken.

A szóvivő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ez csak relatív vízállás, hiszen a nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a 0 pontokat egy kiválasztott év legalacsonyabb vízállása alapján. Azóta voltak kisebb vízállások is, ezeket negatív jellel jelölik.

Siklósi Gabriella hozzátette, ha Budapesten a vízállás nulla centi lenne, az sem jelenti, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter.

A Duna extrém alacsony vízállása a hajózás kárára megy
Korlátozták a személyszállító hajók forgalmát.

A többi folyónk közül a Tiszán is alacsony a vízszint, de ott nem lesz negatív rekord, a kisebb folyókon, így a Sajón, a Hernádon és a Szamoson igen. Egyelőre nincs utánpótlása a víznek a vízgyűjtő területekről, vagyis további apadás várható.

Kiemelt kép: Europress/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik