Belföld

Külön mentőkocsikkal szállítják el hétfőtől a hajléktalanokat

Hétfőn lép életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó új szabályozás, amely országosan tiltja, hogy megfelelő lakhatással nem rendelkező emberek az utcán tartózkodjanak. Az új szabályok értelmében, ha 90 napon belül háromszor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene. A Mérce úgy tudja, nagy rendőri akció készül a jövő hét elején, minden valószínűség szerint október 16-án és 17-én.  A nagyszabású fellépés egyrészt a hajléktalan emberek belső kerületekből való kiszorítását célozza meg.

Úgy tudjuk, nemcsak a rendőrség, hanem a mentőszolgálat is külön készül az új szabályozás életbe lépésre.

Mentős forrásink október 8-án kaptak levelet arról, hogy pluszmunka keretében jelentkezhetnek a hajléktalanokat szállító kocsikra. A mentősökkel külön megbízási szerződést kötnek, legfeljebb havi 36 órányi munkát vállalhatnak a mozgóőrségi bérnek megfelelő díjazásért. A hajléktalanok elszállításával megbízott mentők beosztása már biztosan összeállt a hónap végéig, a novemberi beosztásuk pedig még nem készült el. Forrásaink szerint a munkaerő toborzása meglehetősen sietősen történt.

A megkérdezett mentősök előzetesen nem kaptak arról tájékoztatást, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) autóival kell-e dolgozniuk, miként arról sem, hogy a nem beteg hajléktalanok esetében mi a szállítási protokoll. Arra a kérdésre sem tudtak válaszolni, melyik intézménybe szállítják a vélhetően jelentős számú pszichiátriai, illetve bőrgyógyászati ellátásra szoruló hajléktalant.

Október 15. után megsemmisíthetik a hajléktalanok tárgyait
Ettől a naptól fogva a hajléktalanoknak tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk.

Szombat délelőtt néhány kérdésünkre a MTI-ben találtuk meg a választ, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára és Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tartott a hajléktalanellátásról és a téli időszakra való felkészülésről. Eszerint a hajléktalanokat elszállító egységeket „gondoskodó csoport”-nak nevezték. Az OMSZ három kiszuperált mentőautót biztosít a feladatra.

MTI Fotó: Mónus Márton.

Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt közölte, van elég férőhely a hajléktalan-ellátásban, az állam összesen 19 ezer férőhelyet biztosít, és idén 9,1 milliárd forintot fordít a rászorulók segítésére. Fülöp Attila azt mondta, október 15-től a jelenleg a közterületen élőket is bevonják a hajléktalenellátó-rendszerbe. A kormány az említett 9,1 milliárd forint mellett döntött egy 300 millió forintos tartalék létrehozásáról is.

Megkérdeztük a Vöröskeresztet, hogyan készülnek arra, hogy hirtelen megnövekszik a hozzájuk érkező hajléktalanok száma. Nagy Gábor, a Vöröskereszt főigazgató-helyettese megkeresésünkre elmondta: október 15-én körülbelül 200 főt tudnak befogadni, de később, a szükségletek ismeretében van lehetőség férőhelybővítésre. Ennek anyagi terheire még idén szeretnének pályázni a Hajléktalanokért Közalapítványhoz, ebből azonban csak 2019-ben lehet pénz.  A közalapítvány legfőbb szakmai partnere és működésének fő támogatója az Emmi.

Szerda óta egyébként a rendőrök szórólapokon tájékoztatják az utcán élőket a jövő héttől életbe lépő változásokról. A szórólapokon menhelyek diszpécsereinek telefonszámai mellett olyan tanácsokkal látják el a rendőrök a hajléktalanokat, hogy „az utca ne legyen a lakása”, „a közterületet rendeltetésszerűen használja”, „előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen”.

„Holnaptól itt hagyom ezt a szart” – egy nap a Blahán
A hajléktalanok világa rétegződik, és a legalja a Blaha – olyan, mint egy fekete lyuk, onnan nem jössz ki. Ott voltunk hajnaltól éjszakáig.

Kiemelt kép: Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik