Belföld

Szépségápolási termékeket vontak ki a forgalomból

Kozmetikumok tisztaságát és hajszárítók biztonságos működését vizsgálta a fogyasztóvédelem. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt országos ellenőrzés során a 120 különböző kozmetikai termék közül hatot kivontak a forgalomból. A 12 megvizsgált hajszárító mindegyike megfelelt az előírásoknak.

A minisztérium akkreditált laboratóriuma a tusfürdők, samponok, folyékony szappanok, natúrkozmetikumok, pipereszappanok, szájvizek és hajszárítók vizsgálatát végezte el.

A kozmetikumok esetében az ellenőrzés a termékek mikrobiológiai jellemzőire és a bennük található tartósítószerek mennyiségére terjedt ki, utóbbi határérték feletti szintje ugyanis bőrproblémákat okozhat. A vizsgált tusfürdők és a szájvizek mindegyike eleget tett a követelményeknek.

A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy két-két sampon és natúrkozmetikum, egy-egy folyékony szappan és pipereszappan nem felel meg az előírásoknak. A termékek közül némelyik mikrobiológiai szennyeződést tartalmazott, egyes  termékek címkézése nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelynek lejárt a minőségmegőrzési ideje.

Az alábbi termékek esetében döntöttek úgy, hogy kivonják őket a forgalomból:

  • Weleda Kids gyerek tusfürdő, 2in1 narancs,
  • Natural Skin Care for baby herbal ligetszépe testápoló kisbabák gondos bőrápolására,
  • Kecsketejfürdő 100% Természetes!Sövénykúti Háziszappan Joghurtos-körömvirágos,
  • Nadin körömvirág szappan,
  • Herbéria bojtorján sampon 2in1,
  • neobio Natural Cosmetics szenzitív sampon,
  • Tropical Fruits folyékony szappan grapefruit és narancs.

A hajszárítók esetében a vizsgálat tárgya a készülékek áramütés és a túlmelegedés elleni védelme volt. Az ellenőrzés kiemelkedő eredménye, hogy minden hajszárító megfelelt az előírásoknak.

A járási hivatalok intézkedtek a nem megfelelő termékek forgalomból történő kivonásáról, a veszélyes kozmetikumok lekerültek az üzletek polcairól. A vizsgálat tételes eredményei megtalálhatók a kormányzati honlapon.

Az érintett kozmetikumok teljes listáját itt és itt tudja megnézni.

Frissítünk! – 2018. október 19., 17.10

A cikk megjelenése után a Biopont Kft., a Weleda kozmetikai márka kizárólagos magyarországi forgalmazója azt a kérést jutatta el hozzánk, hogy közöljük az olvasókkal, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság megállapításai nem egyformán vontakoztak minden termékre. Ezt a cikkben utólag pontosítottuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik