Belföld

Honvédkórház: hiába kért 250 milliót Zacher

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 10. 12. 11:12

A Honvédkórház sürgősségi centrumának gondjait egy kisvárosi focisuli fejlesztési pénzéből orvosolhatták volna.

A hvg.hu birtokába került dokumentumok szerint a betegek életét veszélyeztető jelenlegi helyzetre egy év alatt csaknem száz levélben hívták fel a kórházparancsnok figyelmét. A portál szerint körülbelül havi 10 millió forintot kért a sürgősségi centrum orvosainak béremelésére Zacher Gábor, és egyszeri, nagyjából 50 millió forint kellett volna eszközök pótlására.

Ezt nemcsak szakértők állítják, hanem ez áll abban a több száz oldalnyi, a parancsnoknak, Kun Szabó Istvánnak címzett levélben, amelyet 2017 szeptemberi kinevezése után küldtek neki a sürgősségi centrumból. A fenti pénzből megelőzhető lett volna az ember- és eszközhiány, de a pénz többszöri ígéret ellenére nem érkezett meg.

A hvg.hu szerint Zacher Gábor 2015-ös kinevezése és idén szeptemberi távozása között legalább 30 levélben hívta fel, a múlt héten lemondott orvosigazgatón keresztül, az intézmény éppen aktuális parancsnokának figyelmét erre, míg a centrumvezető korábbi vezető ápolója hetvenszer írt a szakdolgozók érdekében.

Egy hónappal és egy héttel Zacher Gábor lemondása után nem sok minden változott a sürgősségi osztályon.  

Minden nap úgy lépek be, hogy fél lábbal a börtönben érzem magam, mert ilyen körülmények között csak a szerencsén múlik, hogy ne forduljon elő olyan eset, ami miatt adott esetben le is csukhatnak, de minimum 1-2 évre eltiltanak a szakmámtól. Akkor pedig miből tartom el a gyerekeimet?

– tette fel a kérdést az osztály névtelenséget kérő orvosa, aki szerint eredmény az is, ha a sürgősségin az ügyeletvezető sürgősségi orvos.

A problémát az okozza, hogy a 2007 márciusában megnyitott sürgősségi centrum ellátási kötelezettsége többszörösére nőtt, a  nyitáskori beteglétszám 2-2,5-szeresét látják ugyanannyi orvossal, ugyanolyan, mára súlyosan elavult felszereléssel.

Ezt tükrözik a halálozási mutatók is: míg 2015-ben 254 beteg halt meg az SBC-n, 2017-ben már 333-an – írja a hvg.hu, emlékeztetve rá, hogy egy szeptemberi összefoglaló csak „Halálgyár” névvel illeti a részleget. A portálnak nyilatkozó orvosok legtöbbje fájlalta, hogy az év eleji halálestetek után esélyt sem kaptak, hogy elmagyarázzák, azért „parkolnak” betegek akár 20-24 órát náluk, mert a kórház többi osztálya sem követte a beteglétszám-bővülést.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.