Belföld
Budapest, 2012. október 4.
Önkéntes tartalékos katonák esküt tesznek a Hősök terén 2012. október 4-én. Szeptember 24-én közel 1300 fő önkéntes műveleti tartalékos katona kezdte meg a tíznapos szakfelkészítést, amelynek zárásaként három helyszínen (Budapest, Tata, Debrecen) ünnepélyes katonai esküt tettek.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tartalékos katonai szolgálatot kell vállalniuk a kirúgott minisztériumi tisztviselőknek

Nagy trükköt talált ki a kormányzat, amely egy időben tervezi csökkenteni a minisztériumi tisztviselők és növelni a hivatásos katonák, illetve a tartalékosok létszámát.

A 24.hu információja szerint lényegében rákényszerítik a várhatóan 9-10 ezer kirúgott tisztviselő jelentős részét, hogy lépjen be a Magyar Honvédség tartalékos katonái közé. A szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lesz kibúvó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden nyújtott be egy határozati javaslatot az Országgyűlésnek, amely – elfogadása esetén – jelentősen megemelné a honvédség létszámát. A lista szerint a tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10200-ra, a legénységi állomány 7 895-ről 13200-ra emelkedne, a tartalékosoké pedig 8 ezerről 20 ezerre.

Pákozd, 2018. szeptember 29.
Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond az 1848-as pákozdi csata 170. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Pákozdi Katonai Emlékpark nemzeti emlékhelynél 2018. szeptember 29-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Minisztériumi forrásaink szerint a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. Felmentés nincs, mert a katasztrófavédelmi törvény alapján az ott felsorolt kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége.

Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot

– tudatta egy minisztériumi alkalmazott, aki azt is elmondta, hogy a munkaügyi válogatáshoz a HR-osztályoknak már le kellett adni a bizonyítványokat és a jogosítványok másolatát. A hírek szerint egy orvoscsoport is megvizsgálja a hivatalnokokat. A vizsgálat eredménye pedig szintén befolyásolhatja, hogy ki milyen ajánlatot kap majd.

Akik nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában, azok valószínűleg kénytelenek lesznek beletörődni, hogy az állami fenntartású területek hiányszakmáiba irányítják őket.

Már beszámoltunk róla, hogy a kormányzati tervek szerint az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő, és persze sokkal kevésbé megfizetett területeire csoportosítanák át az embereket.

Budapesten és Pest megyében van az országban a legnagyobb kereslet kórházi ápolóra, műtőssegédre, valamint gyermekgondozókra. Az ehhez szükséges átképzéseket a költségvetés finanszírozza, de csak abban az esetben, ha az érintett aláírta a tartalékos katonai szerződését is a honvédséggel.

Székesfehérvár, 2015. november 11.
Az új Koch László utcai kormányablak Székesfehérváron az átadás napján, 2015. november 11-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Műtőssegédnek képeznék át a minisztériumokból kirúgott tisztviselőket
Hetek óta ideges mindenki, a minisztériumokban halállistákra várnak az alkalmazottak, 9-10 ezer ember kerül majd az utcára.

A honvédség tavaly alakította át az önkéntes tartalékosi rendszert. Létrehozták a területvédelmi tartalékos szolgálati formát azzal a céllal, hogy minden járásban önkéntes századok álljanak fel, amelyek katasztrófahelyzetekben vagy szükség esetén ünnepségek, koszorúzások biztosításánál is bevethetők. A tartalékosokat a kötelező kiképzési időszak után évente 20 napra bármikor – hétvégén is – behívhatják.

Hajdúhadház, 2017. október 3.
Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák eskütétele az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadházon 2017. október 3-án. A bázison 284 önkéntes katona tett esküt, év végéig további ezerrel nõ számuk.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák eskütétele az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadházon 2017 októberében
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A bruttó 130 ezer forintos éves rendelkezésre állási díj azonban nem volt elég vonzó, a honvédség az eddigi 8 ezres létszámkeretét sem tudta feltölteni. Bár az elmúlt hónapokban rengeteg toborzó eseményt tartott a honvédség, a jelenlegi feltételekkel nem sok esély lenne arra, hogy hirtelen tízezres nagyságrendben jelentkezzenek önkéntes szolgálatra – leszámítva az erre ösztönzött elbocsátott állami tisztviselőket.

Csütörtökön megkérdeztük a Miniszterelnökséget a nem igazán önkéntes katonai szolgálat vállalási módszerről, de válasz egyelőre nem érkezett.

Frissítés:

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya órákkal cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben egy mondatban “fake news”-nak minősítette a közszolgák tartalékos szolgálatba léptetéséről szóló hírt.

Kiemelt képünkön: Önkéntes tartalékos katonák esküt tesznek a Hősök terén. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.