Belföld

Műtőssegédnek képeznék át a minisztériumokból kirúgott tisztviselőket

Hetek óta idegesség és szorongás tölti ki az államigazgatásban dolgozók napjait. Úgy tudjuk, 9-10 ezren veszíthetik el munkájukat. A minisztériumokban és a kormányzati háttérintézményekben javában folyik a 20, vagy helyenként akár 40 százalékos létszámleépítés előkészítése. Napok kérdése, és kiderül, kit tesznek lapátra és ki maradhat állami alkalmazásában.

A 24.hu információi szerint 9-10 ezer államigazgatási alkalmazottnak mondanak fel október második felében.

A kirúgások érinthetnek bárkit, függetlenül attól, hogy eddig

  • közszolgálati jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy
  • költségvetési szervnél betöltött munkaviszonyban dolgozott-e.

Mindannyian két hónapos felmondási idővel kapják majd meg a felmentésüket.

Az elbocsátottak száma alighanem nagyobb lesz, mint azt Gulyás Gergely augusztusi bejelentésében érzékeltette. A Miniszterelnökség vezetője akkor január elsejével is legfeljebb 15-20 százalékos létszámcsökkentést látott reálisnak. Egyes tárcáknál azonban arányaiban nagyobb leépítésekről hallottak az ott dolgozók, mint amekkorát a miniszter bevallott. Van, ahol úgy tudják, minden harmadik embernek mennie kell majd, ezért gyakorlatilag leállt a munka, mert mindenki azt várja, hogy kiderüljön, rákerült-e a neve a halállistára. A 24.hu korábban már írt arról, hogy Palkovics László tárcájától olyan hírek terjedtek el, hogy ott 40 százalékos az elbocsátási terv, ezért egyes osztályokon a dolgozók már jelentéseket készítenek munkájuk hasznosságáról, mások pedig a valószínűsített kirúgást meg sem várva azonnal munkahelykeresésbe kezdtek.

A kormányzat arra számít, hogy a kirúgottak legalább egy részét át tudja majd irányítani az egészségügy és a szociális ágazat emberhiánnyal küzdő területeire, mert éppen Budapesten és Pest megyében van az országban a legnagyobb kereslet kórházi ápolóra és műtőssegédre.

Ezekre a szakmákra, valamint a bölcsődei-óvodai gyermekfelügyelői, gondozói munkakörökre OKJ-s képzéssel csoportosítanák át a központi államigazgatásban felszabadult munkaerőt.

Úgy tudjuk, a kormány fejenként 1 millió forintos költséget kalkulált a kirúgottak átképzésének költségeire, ezért a létszámleépítés várhatóan több milliárd forinttal terheli majd meg a központi költségvetést.

Megnöveli a terheket, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium – a Pénzügyminisztérium elődje – által tavaly elnyert 5 milliárd forint uniós pénzt, amit eleve a létszámleépítések megelőzése és kezelése érdekében pályáztak meg, az uniós kötöttségek miatt éppen Budapesten és a központi régióban nem lehet felhasználni.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik