Belföld

ÁSZ-ellenőrzést kaptak nyakukba a hajléktalanokat gondozó civilek

A rendőrség olyan jótanácsokkal látja el az utcán élőket, mint hogy „az utca ne legyen a lakása”.

Hajléktalanokat gondozó szervezeteknél indított ellenőrzést az Állami Számvevőszék, néhány nappal azelőtt, hogy életbe lép az „életvitelszerű közterületen tartózkodást” tiltó alaptörvény-módosítás – tudta meg a Népszava. Az érintett civilek azt nyilatkozták: a héten kapták meg az adatbekérő levelet, amire öt munkanapon belül válaszolniuk kell.

Közben, mint arról már beszámoltunk, sajtóértesülés szerint nagyszabású rendőrségi akció készül a jövő hét elején a budapesti hajléktalanokkal szemben.

A napilap megkérdezte az ÁSZ-t, miért pont most rendelt el vizsgálatot a hajléktalangondozással foglalkozó civileknél. Erre azt közölték: ellenőrzéseiket előre meghatározott féléves terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján végzik.

Szerda óta egyébként a rendőrök szórólapokon tájékoztatják az utcán élőket a jövő héttől életbe lépő változásokról. Eszerint felszólíthatják őket, hogy hagyják el a helyszínt, és ha nem tesznek ennek eleget, vagy kilencven napon belül négyszer fel kell szólítani őket, szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

A szórólapokon menhelyek diszpécsereinek telefonszámai mellett olyan tanácsokkal látják el a rendőrök a hajléktalanokat, hogy „az utca ne legyen a lakása”, „a közterületet rendeltetésszerűen használja”, „előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen”. (Illusztráció: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik