Belföld

Hazugságvizsgálóval hallgatták ki a megerőszakolt ceglédi kislány nagybátyját

Mindössze három embertől vettek DNS-mintát a rendőrök a ceglédi négyéves kislány megerőszakolása miatt: a kislány édesapjától, nagyapjától és a nagybátyjától, az utóbbit hazugságvizsgálóval hallgatták ki. Ceglédi otthonukban kerestük fel a tíz éve Magyarországon élő, csángó származású családot.

A Cegléd-széli ipartelepen több vállalkozás és műhely található, rengeteg a raktár, a különböző műhely, az „ottfelejtett” lom és a vashulladék. A sárgás épülettömbben a folyosókon száradó ruhák, gyerekcipők, de egy lélek sincs sehol. Indulni készülünk a másik épület felé, amikor nyílik egy ajtó. Félmeztelen férfi jön ki rajta, talán ő az egyetlen ember a városban, aki nem hallott a közelben történt borzalmas bűncselekményről. Elmondja, hol találunk hasonló lakásokat, és azt, hogy néz ki a nő, aki intézi a telephely dolgait. Megtaláljuk, azt mondja, amit a rendőröknek is, hogy náluk egyetlen román pár sem lakik, a másik telephelyen érdemes próbálkozni.

A gyakorlatilag egybeolvadt két telep másik felére hatalmas vaskapun át vezet az út. Senki se kérdezi meg tőlünk, mi járatban vagyunk, kit keresünk. Bemegyünk a lepukkant telepre, végül egy épület alapozását végző brigád tagjai igazítanak útba.

Az első épület mögötti udvaron van valami lepusztult kicsi ház. Abban mintha lakna valaki. Rajtuk kívül biztos, hogy senki nem él itt

– mondja egyikük.

A belső udvar felé vezető kis úton a kidőlt betongerendától, vascsőtől a raklapokig és tégláig szinte minden megtalálható. Amikor bekanyarodunk a lepukkant udvarra, egy elnyűtt ruhában lévő idős férfi álldogál a lavór mellett lévő műanyag szalagfüggöny előtt. A bántalmazott kislány nagypapája az. Erősen töri a magyart, de segítőkész.

Fotó: A szerző felvétele

Az asszony kórházban van a kislánnyal. Lucian pedig a hátul lévő műhelyben dolgozik. A kicsi gyereket elvitték a történtek után, de nem tudom hova

– mondja a nagypapa, hozzátéve, a történtek után lefoglalta a rendőrség a család kocsiját is.

Közben feltűnik az apa főnöke is, akinél a család lakik. Látszik rajta, nem sokat aludt az elmúlt pár napban.

Arra nem ülünk fel, amit a doktornő mondott. Ő is tévedhet nem igaz? Akkor tudunk majd bármit mondani, ha már megvannak a DNS-vizsgálatoknak az eredményei. Az én koromban nem hiányzik már ez az idegeskedés. Tegnap azt hittem, infarktust kapok

– hadarja zaklatottan. A családról azt mondja, tisztességes, rendes csángó emberek. „Voltam kint a családjuknál is, tiszták, pedánsak. Nyolc éve dolgozik nálam a srác, soha semmi gond nem volt vele. Lakatos a szakmája, ő a legjobb emberem. Ő vezeti a műhelyt, amikor nem vagyok itt.”

A férfi is megerősíti, súlyos tragédia érte a családot pár éve, elveszítették a csecsemőjüket. Az asszony azóta sem bírta kiheverni a tragédiát:

Bélgyulladást kapott a kislány, kivették a vékony- és a vastagbelét. Két napra rá meghalt. Lucian felesége összeroppant a baba elvesztése után. Pszichológus kezelte és kezeli azóta is. Tegnap lehozták a ceglédi kórházba, kiírták a gyógyszereit, aztán visszavitték Pestre a kórházba, hogy a kislánya mellett legyen. Itt volt náluk az anyukája is, most utazott haza.

A műhely tulajdonosa azt mondja, belebetegedett a történtekbe. Ahogyan a munkásai is.

Fotó: A szerző felvétele

Ismerem őket, és tudom, hogy milyen szorgalmas, jóravaló vallásos emberek. Lucian lelkiismeretes, mindent megcsinál. A kislányukkal sem volt soha semmi gond. Mindig pontosan és tisztán vitték oviba. Nyugodtan elmehet az óvodába, megkérdezheti

– magyarázza a műhely tulajdonosa, aki kérdésünkre elmondta, mitől tört el a kislány combcsontja:

Hétvégén nem dolgozunk. Valami motort vagy fűrészgépet akartak összerakni. Nem volt jól föltéve egy súly, eldőlt és ráesett a kislány lábára. Szerintem ebből is következhetett a vérzés, de a doktornő azt mondta, megerőszakolták. Úgyis kiderül majd az igazság.

A férfi elmondta még, hogy a nyomozók három embertől vettek DNS-t. A kislány édesapjától, a nagypapától és még egy rokonuktól, aki szintén az üzemben dolgozik.

Legalább 15 rendőr volt itt 24 órán keresztül felváltva. Nagyon megalázóan viselkedtek velük. A rokonukat úgy vitték fel Pestre, hogy egy fillér se volt nála, hogy haza tudjon jönni. Egymás után négyszer tették rá a hazugságvizsgálóra

– teszi hozzá, de hogy ki az a rokon, akit hazugságvizsgálóval vizsgáltak, nem árulja el.

Fotó: A szerző felvétele

Kifelé menet beköszönünk a kislány nagypapájának. A szegényes lakás messze áll a pedánstól, a falról omlik a vakolat, az ágyon és a konyhában ruhák és gyermekholmik szanaszét. Amikor megkérdezzük, hogy ki az a férfi rokonuk, aki még itt dolgozik, és akitől DNS-t vettek, azt mondja, Lucian sógora, az asszony testvére az.

Megkerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, igaz-e, hogy négyszer is hazugságvizsgálóval hallgatták ki a kislány nagybátyját, és van-e már gyanúsított az ügyben, az alábbi választ kaptuk:

Sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem szeretnénk az információt. Továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomozunk szexuális erőszak gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik