Belföld

Megijedt a Fidesz Márki-Zaytól, visszavonulót fújtak

Nem támogatja Márki-Zay Péter (független) polgármesternek a közgyűlés feloszlatására irányuló javaslatát és időközi választás kiírását a Fidesz Hódmezővásárhelyen – közölte Hegedűs Zoltán, a párt hódmezővásárhelyi közgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön az alföldi városban.

A politikus sajtótájékoztatóján felidézte, már májusban fölvetődött az időközi választás ötlete. Akkor Márki-Zay Péter azt mondta, dolgozni szeretne a városért – mondta Hegedűs Zoltán, aki úgy fogalmazott: az elmúlt hét hónapban azonban azt tapasztalták, a polgármester nem a városért dolgozik, hanem saját országos politikai karrierjét építi.

A polgármester képviselő-testület feloszlatására tett javaslata azt eredményezné, hogy februárban és októberben is választásokat tartanának Hódmezővásárhelyen. Az egész éven keresztül tartó kampányidőszak lehetőséget teremtene Márki-Zaynak arra, hogy ne a város ügyeivel, hanem a politikával foglalkozzon – mondta a frakcióvezető.

A Fidesz visszavonulása arra utal, hogy a párt megijedt Márki-Zay Pétertől, aki maga javasolta a minap, hogy képviselő-testület oszlassa fel magát és legyen új választás.

A politikus vasárnap publikált Facebook-bejegyzésében azt írta, úgy véli, Lázár János korábbi miniszter emberei segítségével ellehetetleníti a település működését, így a város érdekeit az szolgálná, ha időközi helyhatósági választást tartanának.

A polgármester számtalan példát felsorolt arra, hogy szerinte a Lázár köreihez tartozók milyen módszerekkel próbálják nehezíteni a város életét. A sor az óvodai aszfaltverseny megszervezésének „elfelejtésétől” a helyi stadion bezárásán át a közbeszerzések lebonyolításának nehezítéséig terjed.

A városvezető nem finomkodik Lázárral, bukott miniszternek, kastélytulajdonos nagytőkésnek nevezi, aki a vásárhelyi gyerekek életét lehetetleníti el. 

Figyelemre méltó, hogy Márki-Zay posztjára korábban is reagált a Fidesz: a kormánypárt szerint „Márki-Zay Péter fél év alatt, miközben minden idejében az új ellenzéki párt megszervezésén dolgozott, csődbe vitte Hódmezővásárhelyt. Azt a várost, amely év elejéig a dél-alföldi régió legjobban fejlődő települése volt.

Amennyiben Márki-Zay Péter végre belátja, hogy alkalmatlan a polgármesteri munkára, mondjon le, ne okozzon több kárt a Vásárhelyieknek!”

Ha így történne, akkor egyébként is új, időközi választást kellene tartani, tehát nem egészen érthető a kormánypárt újabb reakciója.

Márki-Zay Péter „mindhalálig” küzdeni fog
Hódmezővásárhely független polgármestere a Fidesz elszámoltatását ígéri, harcostársának nevezi a Jobbik elnökét.

Kiemelt kép: MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik