Belföld

Rabok építik a kiskunhalasi börtönt

Rabok építik a 470 fő befogadására készülő börtönt Kiskunhalason. A 24 hektáros területen lévő beruházás több szempontból is költséghatékony, hiszen egyrészt egy jelenleg üresen álló, de a célnak teljes mértékben megfelelő épületegyüttes átalakításával, másrészt fogvatartottak munkáltatásával a magyar büntetés-végrehajtás egy újabb börtönt állíthat csatasorba.

A zárkákban hideg-meleg vízvételi lehetőség, valamint elkülönített illemhely kerül kiépítésre. Ezzel egyidejűleg az épület nagyobb alapterületű helyiségeinek szétválasztása is megtörténik, a két körletépület közötti területen pedig sétaudvart alakítanak ki.

A beruházás másik fontos eleme a beköltöző rabok munkáltatását biztosító szabás-varrási tevékenység és a velejáró raktározási igények infrastruktúrájának megteremtése.

A beruházás a tervek szerint jövő tavaszra fog elkészülni. Az építkezésen mintegy 150 elítélt dolgozik váltott műszakban. Elsősorban kőműves, vízszerelő, szobafestő és lakatos szakképzettséggel rendelkező rab végzi a szakmunkát, akik munkáját segédmunkások segítik. A börtön építésében részt vevők közül sokan a büntetés-végrehajtás oktatási rendszerében szereztek szakképzettséget.

Az elvégzett munka természetesen hozzájárul a sikeres társadalmi re-integrálásukhoz is. A fogvatartottak foglalkoztatása a magyar büntetés-végrehajtás kiemelt feladatai között szerepel. Ez alapján elmondható, hogy 2018-ra a fogvatartotti foglalkoztatás teljes körű, azaz a munkaképes fogvatartottak 100%-a a börtönben dolgozik vagy tanul, esetenként mindkettőt végzi. A szervezet országos toborzást indított, hogy feltöltse a most még hiányzó állományt.

Az új börtön működtetéséhez 250 kollégát is keresünk. Ahhoz hogy ez megvalósulhasson, a Kiskunhalasi Önkormányzat felajánlott egy épületet, amely október 3-tól toborzóirodaként kezdte meg a működését. Az itt dolgozó toborzó tisztek a térség valamennyi településén, önkormányzatánál, középiskolájában megjelennek, toboroznak majd. Ezzel egyidejűleg a szervezet az egész országra kiterjedő toborzásba kezd, hiszen minden hazai börtönben szükség van elhivatott szakemberekre. Továbbra is várjuk azon leendő munkatársaink jelentkezését, akit érdekel a rendvédelmi pálya és jövőjüket a büntetés-végrehajtás szervezetében képzelik el. A börtön stabil, kiszámítható, hosszútávra tervezhető munkahelyet teremt, amelyhez képzési és előmeneteli lehetőségek társulnak

– közölte a BVOP Kommunikációs Főosztálya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik