Belföld

Öt és fél évet kapott a zsaroló uzsorás

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A Kaposvári Járásbíróság 5 év 6 hónap börtönre ítélte a 36 éves büntetett előéletű férfit, aki uzsorakölcsönökből élt. A korábban külföldön dolgozó vádlott 2015. novemberétől 2017. áprilisáig lakóhelyén, a somogyi Kőkúton az általa jól ismert falubeliek rászorult helyzetét kihasználva 14 sértettnek adott kölcsönt kamatos kamatra.

A károsultak havi jövedelme jelentősen elmaradt a létminimumtól. Hónapról hónapra éltek, a férfi mégis aránytalan ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodásokat kötött velük, amelyekkel jogtalanul  jutott 5 ezertől 170 ezer forintig terjedő összegekhez.

A megállapodások teljesítése a sértetteket további nélkülözésnek tette ki. Voltak olyan fizetni nem tudó sértettek, akiket a vádlott azzal fenyegetett meg, ha nem jut a pénzéhez, felgyújtja a házukat, bántalmazza, megöli őket, ezért zsarolás kísérlete miatt is elítélték.

Az öt és fél éves börtönbüntetés mellett három évre kitiltották a  lakóhelyéül szolgáló községből, öt évre eltiltották a közügyektől. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, indítványozta a vádlott szabadlábra helyezési kérelmének elutasítását és a kényszerintézkedés fenntartását. A döntés nem jogerős, mivel a – az ügyészségi indítvány szerint letartóztatásban maradó – vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik