Belföld

Orbán engedett: bejelenthetik ma, hogy Tarlós harmadszor is főpolgármester lenne

Szerdán fél tízkor közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Tarlós István főpolgármester. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint itt jelentik be, hogy Tarlós hosszas hezitálás után újra ringbe száll jövőre a főpolgármesteri posztért a Fidesz–KDNP támogatásával.

A harmadik ciklusára készülő főpolgármestert még év elején kérte fel a miniszterelnök a folytatásra, Tarlós azonban sokáig kivárt, és nem adott egyértelmű választ:

Lesz még egy beszélgetésünk miniszterelnök úrral 2019-ről, de 70 évesen én újabb 5 éves ciklust valószínűleg nem vállalok

A jelenlegi főpolgármester újraindulása azért fontos, mert ettől is függ az önkormányzati rendszer sorsa. Hónapokig arról pletykáltak,  hogy ha Tarlós újra elindul, akkor biztosan marad a főpolgármester-választás, és a főpolgármester jogkörei nagyobbak lehetnek a mostaninál. Ellenkező esetben viszont elképzelhető, hogy közvetlen választás sem lesz, és a kerületi polgármesterek közül jelölnek ki utódot.

Nyáron megírtuk, hogy egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját. A kérdésben megfogalmazott verzió szerint a kormány

  • két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert,
  • a főpolgármester pedig a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.
Kétévente is kinevezhetne a kormány főpolgármestert
Ezt a verziót szondázta egy kormánypárti közvélemény-kutató, aligha véletlenül.

Az áprilisi parlamenti választás után fideszes körökben biztosra vették, hogy hamarosan módosítják az önkormányzati választás szabályait. Ez főleg arra alapozódott, hogy a Fidesznek nem sikerült abszolút többséget szereznie Budapesten, és a választási eredmények alapján úgy tűnt, hogy még egyes, hagyományosan jobboldali budai választókerületekben is meggyengült. Az azóta tartott időközi választások azonban már azt mutatták, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága Budapesten is jelentősen visszaesett, így a legutóbb a szavazatok 49 százalékát besöprő Tarlósnak ismét lehet esélye a győzelemre.

Orbán Viktor mindenképp Tarlós Istvánt szeretné újra a főpolgármesteri székben látni, nem véletlenül győzködi őt hónapok óta. Viszont úgy hírlik, Tarlósnak komoly feltételei voltak, amelyekről szintén szó lehet a mai sajtótájékoztatón. Ezek azok, hogy

  • nem változtatnak Budapest közigazgatási rendszerén,
  • és jelentős fejlesztési pénzekhez jut Budapest.

Ezek a pénzek Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közbeiktatásával érkeznek majd Budapesthez, tehát a kormány nem engedi ki teljesen a kezéből Budapestet. De egyébként lényegében mindenben engedett Orbán Tarlósnak kettejük többkörös egyeztetése során.

Ellenzéki oldalon pedig egyelőre nem látszik a kihívó: bár a szokásos, felesleges előválasztást emlegető köröket már megfutották, végül ismét megegyeznek majd az ellenzéki pártok valakiben. Falus Ferenc, majd Bokros Lajos 2014-es tündöklése után most attól lehet félni, hogy Demszky Gábor tényleg komolyan veszi magát, és elindul jövő ősszel a címért. Vagy tíz év után ismét nekilódul az MSZP-s Horváth Csaba. Vagy Karácsony Gergely zuglói polgármester, akit régóta kapacitálnak, hogy próbálja megszerezni a főpolgármesteri posztot.

Kiemelt kép: MTI / Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik