Belföld

Vizsgálat: gyors beavatkozásra lett volna szüksége Székely László elhunyt szívbetegének

A kardiológiai intézet kirúgott szívsebészét hibáztatják az 55 éves férfi haláláért, mert 11 centis értágulattal azonnal olyan intézménybe kellett volna küldenie a beteget, ahol el tudják látni.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) kirúgott szívsebészét hibáztatja az értágulatban elhunyt beteg ügyében készült orvosszakmai jelentés.

A 24.hu információja szerint az elbocsátott Székely László főorvos tevékenységével kapcsolatban két vizsgálatot is lefolytattak a napokban.

A GOKI orvosának azért mondott fel az intézmény igazgatója, mert egy női páciensnél a kórházban elvégzett szívműtétet mellimplantátum beültetésével kombinálta. De az igazán nagy botrány akkor alakult ki, amikor Székely a GOKI-t tette felelőssé azért, mert egy, általa nyáron regisztrált másik beteg meghalt, mivel nem végezték el rajta az életmentő beavatkozást. A Népszava korábban azt írta: a férfinak egyedi érimplantátumra volt szüksége, „orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, addigra Székely László elbocsátása már zajlott”. A beteget így nem tudták előjegyezni műtétre, később átszakadt a főverőere és meghalt.

Az ügyet az országos tiszti főorvos és egy orvoscsoport külön-külön is megvizsgálta.

Az orvosi jelentés szerint az elhunyt 55 éves férfinél az 1980-as években végeztek el egy aortaműtétet. A beavatkozás után a betegnek három évtizeden át nem voltak panaszai, csak idén nyáron. Július 30-án jelentkezett vizsgálatra Székely Lászlónál a kardiológiai intézetben. A magával hozott CT vizsgálat azt mutatta, hogy 11 centiméteres értágulata van, ami a korábbi beavatkozás helyén alakult ki. Ez a kórkép nem ritka, az évtizedekkel korábban elvégzett „foltplasztikák” nyomán sok esetben alakul ki ilyen hasonló probléma. A jelentés azt hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú tágulatok komoly életveszélyt jelentenek. A kiszakadás kockázata exponenciálisan nő az eredeti érátmérő 50 százalékos meghaladása után.

A vizsgálat végkövetkeztetése az, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e,

az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó