Belföld

Orbán Viktor: Erőteljes hadiipari együttműködést alakítunk ki Törökországgal

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn délután fél órás csúszással, 17 órakor kezdte el közös sajtótájékoztatóját a Parlamentben.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, mint minden kiemelt partnerükkel, így Törökországgal is rendszeres a találkozó, ahol áttekintik a két ország rendszerét.

A tisztelet alapján nyugszik a két ország kapcsolata, a mi oldalunkról ez még többről is szól, mert a helyzet az, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával, hogy a szárazföldi migráció ne veszélyeztesse az országot. Nemzeti érdek, hogy Törökország képes legyen békét teremteni és az illegális migrációt megfékezni

– mondta Orbán Viktor.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Elismerését fejezte ki, hogy Törökország több millió menekültet is befogad a szomszédos országokból. Kifejezte köszönetét, amiért Törökország maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, ami szintén előfeltétele a Magyarországgal kötött megállapodásnak.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint szót ejtettek a terrorizmus elleni küzdelemről, amely mindkét ország számára fontos, Törökország egy nehezebb helyen terül el, mint Magyarország, arrafelé a terrorfenyegetettség nagyobb.

Beszéltek a katonai együttműködés kérdéséről is, amely eddig alacsonyabb volt, de most erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani.

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt sem erő, sem pénz nem maradt a magyar hadsereg fejlesztésére, és Magyarország célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése. Ennek a részletkérdéseiről is hosszan tárgyaltunk ma.

Ezen kívül külön fejezetet foglalt el a gazdasági együttműködés kérdése, hiszen Törökországnak nemcsak a népessége hatalmas, hanem a gazdasági potenciálja is.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ismerjük Erdogan elnök célkitűzéseit is, és a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné vezetni Törökországot, amit Magyarország sem hagyhat figyelmen kívül. 2012-ben vagy 2013-ban abban állapodtunk meg, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatát 5 milliárd dollárra emeljük, ez nem sikerült, amiért joggal lehetünk elégedetlenek. De 2017-ben már átléptük a 3 milliárd dolláros küszöböt, az ötmilliárdos célkitűzésünk már nem tűnik irreálisnak.

Orbán Viktor végezetül elmondta, sikeres tárgyaláson vannak túl, a kiindulópont nem volt rossz, hiszen a török-magyar kapcsolatok sikeresek, de a tervük az volt, hogy tegyék őket kiemelkedően sikeressé és ennek teremtsék meg a gazdasági feltételeit.

Megköszönöm elnök úrnak az őszinte, nyílt és baráti tárgyalást. A legjobb reményekkel tekintek a török-magyar kapcsolatok felé

– zárta szavait.

Erdogan felesége orvosi műszert hozott ajándékba
Ünnepélyesen adták át az elektromiográfot.

A törökök nem felejtenek

Erdogan kedves barátjaként szólította meg a miniszterelnököt a sajtótájékoztatón, majd megköszönte Áder János köztársasági elnöknek is a szívélyes találkozót.

Nagyon köszönöm a személyem iránt irányuló szeretetet

– mondta Erdogan.

Mint fogalmazott, hétfőn a katonai, civil és kulturális vonatkozásban is átbeszélték, hová jutottak, illetve a regionális problémáikat is átnézték.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nagyon fontos számukra, hogy a rózsadombot a mai napig megőrizték a magyarok, ez egy nagyon fontos szimbóluma a közös kulturális múltnak. Ahogy azt sem fogják elfelejteni, hogy a magyar testvéreik együtt harcoltak a török katonákkal az I. világháborúban.

Közölte, a török légitársaság szeretne Magyarországgal együttműködni, megígérték a miniszterelnöknek, hogy Budapestről az indiai Mumbaiba közvetlen járatot indítanak a jövőben.

Holnap a török és a magyar üzletemberekkel közös fórum valósul meg, és hozzájuk is fogok szólni. Igyekszünk majd őket inspirálni, motiválni, hogy még több közös vállalkozás jöjjön létre. Ennek a fórumnak a nyitányán ott leszünk a miniszterelnök úrral.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Külön kiemelte, hogy a kedves barátja, Orbán Viktor legutóbb Kirgizisztánban járt a Nomád Világjátékokon, és a jövőben is támogatni fogják, hogy Magyarország részt vegyen hasonló eseményeken.

A megválasztásomat követően is jelen volt miniszterelnök úr és gratulált. Ezt sem fogjuk elfelejteni. Most egy nagy népes delegációval érkeztünk, hogy sikeres tárgyalásokat tartsunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik