Belföld

Központi Nyomozó Főügyészség: nem hazaárulók a Sargentini-jelentést megszavazó képviselők

Bűncselekmény hiányában utasította el a DK két EP-képviselőjének hazaárulás miatti önfeljelentését a Központi Nyomozó Főügyészség. Molnár Csaba és Niedermüller Péter saját maguk kérték a büntetőeljárás megindítását hazaárulás miatt.

A feljelentést arra alapozták, hogy szeptember 12-én megszavazták az úgynevezett „Sargentini jelentést”. A feljelentők olyan sajtó megjelenésekre hivatkoztak, amelyekben különböző politikai közszereplők nyilatkoztak és azt a véleményt képviselték, hogy a jelentés megszavazói lényegében hazaárulást követtek el.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint  európai parlamenti képviselőket az európai unió szabályai és az azokkal összhangban lévő magyar szabályozás szerint az e minőségben leadott szavazataik, illetve a képviselői megbízatásukkal összefüggésben közölt tény vagy vélemény tekintetében a magyar országgyűlési képviselőkkel azonos immunitás illeti meg. Ennek értelmében a képviselő, bíróság vagy hatóság előtt nem vonható felelősségre a leadott szavazata miatt. Mindez Magyarországon, sőt az Európai Unióban és a világ legtöbb országában közismert tény.

Fentiek alapján a feljelentők által megjelölt bűncselekmény objektív büntethetőségi akadály, jogszabály engedélye folytán nem állapítható meg, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség a szubjektív oldal vizsgálata nélkül a feljelentések elutasításáról határozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik